Najslađu epizodu 'Živopisa' omogućila nam je gošća Viktorija Čolić. Ona je predstavila svoj slastičarski zanat koji vješto prenosi na učenike ugostiteljske škole u Hvaru.
U uvodnom prilogu upoznali smo se s hvarskim tradicionalnim kolačem paprenjakom te saznali najvažnije stvari o Tvrdalju, dvorcu jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika, Petra Hektorovića. U njemu je bio improvizirani studio 'Živopisa' za ovu epizodu.
– Hektorović je jedan od glavnih pjesnika hrvatske književnosti. Tvrdalj je zamislio da bude mikrokozmos, tj. svijet u malome. Zato imamo ribnjak za bića vode, mediteranski vrt za bića zemlje i golubnjak za bića zraka. Uz to, u njemu se nalazi gostujuće sobe i kuće za obitavanje ljudi – kazao je 'domaćin' Niko Politeo.
Slastičarka Viktorija Čolić upoznala nas je s Hektorovićevim djelom 'Ribanje i ribarsko prigovaranje', u kojem se, među ostalim, spominje paprenjak. To je djelo napisano u 16. stoljeću, a dandanas je popularna slastica svih Hvarana.
Što se tiče samog slastičarskog zanata, Viktorija je istaknula kako trenutačna generacija učenika za slastičara daje obećavajuću budućnost.
– Radim ono što zaista volim. Prenosim znanje koje imam i nastojim se usavršavati kako bih mogla prenijeti što bolje – kazala je Čolić.
Pojasnila je kako danas i nema prevelikog odaziva za slastičarski zanat, ali ne sumnja da će se tradicija nastaviti. Naglasila je kako za izradu kolača treba biti talentiran, a sama je priznala kako joj bolje ide praktičan dio nego teoretski.
– U kući moji kolači relativno brzo odu – izjavila je kroz smijeh, a ekipa 'Živopisa', koja je kušala nekoliko njezinih slastica, to može i potvrditi.