Zlatni savjeti

24.09.2022., 15:15
Peršin
30 min
24.09.2022., 15:15

Listovi i korijen peršina koriste se mnogo kod pripreme hrane, a osim što je ukusan dodatak brojnim jelima, on je i vrlo zdrav i ljekovit jer pojačava mokrenje pa time uklanja vodu nakupljenu u tijelu te čisti jetru, bubrege i mokraćni mjehur. Pomaže i kod vodene bolesti, kamenaca, bolnog i krvavog mokrenja, bolesti mjehura i jetre, žutice, upale prostate, reume, gihta, ekcema i celulita. Peršin uklanja vjetrove, ublažava grčeve u crijevima, preporučuje se kod probadanja u području srca, slezene i slabina.

Repriza:
Ponedjeljkom u 00:15, utorkom u 12:55, četvrtkom u 17:30, petkom u 08:40, subotom u 07:00
Fotogalerija
12.04.2025. 15:15

Heljda je žitarica koja sadrži bjelančevine, vitamine, minerale, vlakna, fosfor, magnezij, cink, željezo vitamine B1 i B2, a ne sadrži gluten.

22.03.2025. 15:15

Vrba je drvo čiji ljekoviti sastojci djeluju kao prirodni aspirin. Korisni za naše zdravlje jesu listovi i kora. Fra Juro Marčinković pokazuje kako od vrbe napraviti čaj, čajnu mješavinu, kupku, obloge, uvarke, tinkturu te kako koristiti sok iz njezinih listova.

08.03.2025. 15:15

Sjeme kikirikija sadrži brojne vitamine, a osim što je poznat kao grickalica, on se u prehrani može koristiti na razne načine.

22.02.2025. 15:15

Badem je vrlo zdravi orašasti plod koji se u prehrani može koristiti na razne načine. Fra Juro Marčinković objašnjava kako oljuštiti bademe, napraviti od njih mlijeko, ušećeriti ih, napraviti s bademima voćnu salatu, napitak s datuljama, namaz i maslac.

08.02.2025. 15:15

Zeleni čaj ima dugu i bogatu povijest jer se zbog svoje ljekovitosti koristi tisućama godina.

25.01.2025. 15:15

Ljekoviti sastojci korijena ginsenga snizuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju kognitivne funkcije, djeluju na imunitet našeg organizma i cirkulaciju. Fra Juro Marčinković donosi kako od ginsenga napraviti čaj, čajne mješavine, tinkturu, ulje i kreme.