Smrtna kazna strijeljanjem

08.05.2021. 20:15
Premijera filma
08.05.2021. 20:15

Glavni lik Laudatova novog filma, redateljice Nade Prkačin, pedijatar dr. Antun Najžar, po nalogu mjerodavnih institucija NDH-a, bio je odgovoran za zdravstvenu skrb stotine ratom traumatizirane i teško bolesne djece, koja su pristigla u Dječje prihvatilište u Sisku, u lipnju 1942. godine. Svjestan činjenice da će mnoga od njih umrijeti, zbog stanja u kojem su stigla, ulagao je nadljudske napore kako bi im se pružila potrebna skrb. U prilog tomu ispisano je na stotine pisama potpore, koja su slali udomitelji djece i bivši logoraši, ali komunističke su ga vlasti, 'u ime naroda', montiranim sudskim procesom optužile za nemar prema djeci i logorašima koji su tijekom rata bili u Sisku.

U kolovozu 1946. dr. Antun Najžar drugostupanjskom je presudom osuđen na smrtnu kaznu strijeljanjem, što je i izvršeno u šumi Topolovac pored Petrinje. Dokazi o načinu vođenja sudskog procesa sačuvani su u sisačkom arhivu. Zahvaljujući požutjeloj gomili dokumenata, redateljica i scenaristica Nada Prkačin načinila je film: 'Smrtna kazna strijeljanjem'. 

Film vrvi dokazima, dokumentima i svjedočenjima dr. Najžara, njegove obitelji, bliskih suradnika, udomitelja, logoraša i njima oprečnim presudama. S povijesne strane pojašnjavaju ih povjesničarka, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, s fakulteta Hrvatskih studija, te istraživač publicist Pero Šola.

Infektolog, prof. dr. sc. Ilija Kuzman, emeritus Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sa stručne strane i u kontekstu vremena ispituje postupke dr. Najžara te dokazuje kako je učinio sve što je mogao i morao učiniti, pa i više od toga. Da nije bilo takvog pristupa, smrtnost i obolijevanje djece bili bi daleko veći.

Fotogalerija
09.05.2021. 21:00

Azzurra tješi Rosu nakon što je Guido prekinuo s njom. Dvije su sestre napokon bliske, ali uznemirujuće vijesti mogle bi ponovno poremetiti ravnotežu u samostanu. Sestra Costanza otkrije da će Achille uskoro otići i uvjerena je da želi uzeti malog Davida sa sobom!

09.05.2021. 15:10

Marko je želio biti uspješan i slavan nogometaš. Doživljavajući neuspjehe na putu do tog cilja, pao je u depresiju i mučile su ga suicidalne misli. Irma je živjela životom u kojem je prevladavao grijeh i odsutstvo Boga. Oboje su Boga susreli na Taboru.

08.05.2021. 20:15

Glavni lik Laudatova novog filma, redateljice Nade Prkačin, pedijatar dr.

12.04.2020. 08:00

San Pietro, 2005 Format: 2 × 90' Žanr: Drama Režija: Giulio Base Koprodukcija: Lux Vide, Rai Fiction, Rai Trade, San Paolo Film Laudato TV donosi vam premijeru igranog filma ''Sveti Petar'' koji u dva nastavka govori o jednom od ključnih događaja antičkog doba: širenju kršćanstva u Rimu i oko Rim

08.04.2020. 19:16

https://youtu.be/IR3-nTTY_nw