05.04.2021. 21:45
Veliki tjedan u Izraelu
15 min
05.04.2021. 21:45

    Iako je i ova godina obilježena svjetskom pandemijom i preventivnim mjerama, svetišta u Svetoj Zemlji nisu bila pusta, a svete Mise slavljene su u nazočnosti vjernika. U današnjoj emisiji donosimo vam najvažnije trenutke proslave Cvjetnice u bazilici svetoga Groba, velike procesije, svete Mise Večere Gospodnje i pobožnosti križnog puta. Nakon punih godinu dana vjernici su imali priliku prisustvovati svetoj Misi uz procesiju u nazočnosti od više od 50 svećenika latinskog patrijarhata, braće franjevaca i redovnika zajednica prisutnih u Svetoj Zemlji. Time je započeo Veliki tjedan tijekom kojega se obilježavaju posljednji dani Kristova ovozemaljskog života te se vjernici prisjećaju Njegove muke, smrti i uskrsnuća.

– Ove godine sigurno je bilo puno ljepše nego prošle, kada su misna slavlja bila zatvorena za vjernike. I danas postoje ograničenja za to koliko vjernika smije prisustvovati. Jedan dio biskupije nalazi se u teškom stanju po pitanju širenja koronavirusa, ponajviše Palestina i Jordan. No, moramo se radovati jer barem u Jaruzalemu možemo proživjeti ove svete dane u gotovo normalnim uvjetima – kazao je mons. Pierbattista Pizzaballa, OFM.

Naglašava kako u ovim teškim vremenima ne smijemo zaboraviti kako osim patnje i muke postoje i nada i utjeha. Osim vjernika jeruzalemskih župa procesiji su nazočili mnogi migranti, naročito Filipinci, stranci, studenti, pa čak i židovi.

Na Veliki ponedjeljak u poslijepodnevnim satima u Betaniji, selu Marije, Marte i Lazara, nastavlja se stara i posebna tradicija. Blagoslovljeno je ulje i nardova pomast koja se koristi na svetom Grobu i u župama na Veliki petak. U jutarnjim satima na Veliki četvrtak u bazilici svetoga Groba u Jeruzalemu započelo je Vazmeno trodnevlje koje je bilo različito od slavlja u ostatku svijeta jer su dva slavlja ujedinjena u jedno. Iz povijesnih razloga ovaj obred uključuje blagoslov ulja katekumena, ulja za bolesničko pomazanje i krizme, obnovu svećeničkih obećanja i samu Gospodnju Večeru.

Veliki četvrtak prošao je u duhu blagoslova ulja, pranja nogu te obnove svećeničkih obećanja sa zaključnom procesijom i Getsemanskom urom koja je bila u večernjim satima u skrovitosti Getsemanskog vrta. Prisjetimo se kako je na Veliki petak prošle godine moglo prisustvovati samo četvero braće koji su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta, a ove godine malo prije podneva mogli su prisustvovati svi vjernici. Dan nakon toga održano je Vazmeno bdjenje u kojemu se iščekuje i naviješta Isusovo uskrsnuće.

Više o Velikom tjednu u Izraelu doznajte u prilogu.

 

05.04.2021. 21:45

    Iako je i ova godina obilježena svjetskom pandemijom i preventivnim mjerama, svetišta u Svetoj Zemlji nisu bila pusta, a svete Mise slavljene su u nazočnosti vjernika.

29.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' pogledajte: kako je u proslavljena svetkovina Blagovijesti u Nazaretu! Mislima smo uz Isusa, putem 'Via Dolorose' i crkve bičevanja. Lijepe vijesti pristižu iz Nazareta, gdje je otvoreno novo rodilište u bolnici sv.

22.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' odlazimo do Nazareta prisjećajući se života sv. Josipa i Svete Obitelji. Slijedimo braću franjevce na korizmenom hodočašću do Betanije, Lazarova groba, kapele Uznesenja i crkve Oče naš.

15.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' odlazimo do Getsemanskog vrta gdje je Isus molio sa svojim učenicima noć prije raspeća.

08.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' prisjećamo se Isusova plača nad Jeruzalemom i 'posjećujemo' crkvu 'Dominus Flevit' (Gospodnjeg plača) na Maslinskoj gori. Upoznajemo detaljnije grad Korozain koji se spominje u Matejevu i Lukinu evanđelju, prisjećajući se Isusova pozi

01.03.2021. 21:00

U emisiji 'Vijesti iz Svete Zemlje' pogledajte: kako je protekao prvi korizmeni tjedan u Svetoj Zemlji i kako se kršćani u Iraku pripremaju za dolazak pape Franje, dok se mnogi od njih bore ponovno započeti svoj život ispočetka.