Priopćenje Apostolske nuncijature u Hrvatskoj o konferenciji za novinare nadbiskupa Hranića

Priopćenje Apostolske nuncijature u Hrvatskoj o konferenciji za novinare nadbiskupa Hranića

Priopćenje Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj na brojne upite za komentar konferencije za novinare mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa, prenosimo u cijelosti. 

Autor
Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj/Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
29.03.2023 12:10

 

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj na brojne upite za komentar konferencije za novinare đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića od 21. ožujka o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja koje je navodno počinio velečasni Zlatko Rajčevac, župnik u Sotinu, priopćava sljedeće: 

1. Ova Apostolska nuncijatura potvrđuje da je, formalno, nadbiskup Đuro Hranić poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu. 

2. Apostolska nuncijatura još jednom ponavlja da žrtve moraju biti u središte, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti, onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle. Trenutačno zakonodavstvo, međutim, po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke. 

3. Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, dakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare. 

4. Već 2015. godine Papa Franjo se ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane klera, rekavši: „duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje, a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao" (27. rujna 2015. Philadelphia, USA). 

5. To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti. 

6. Apostolska nuncijatura istodobno izražava svoje poštovanje i želi zahvaliti onima koji su iskazali veću pozornost prema patnjama žrtava i izrazili njihovu bol. 

7. Naposljetku, što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv nadbiskupa Hranića, kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru zakonskih propisa. Suosjećanje se, naime, može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obaviješten. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: