Zaređena četvorica novih đakona u Đakovu

Zaređena četvorica novih đakona u Đakovu

'Radujemo se što ćete uskoro svojim odgovorima na pitanja koja će vam biti postavljena, i obećanjima, javno očitovati svoj osobni odgovor na Božji poziv.'

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Đakovačko-osječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
11.10.2020 16:10

 

Polaganjem ruku i posvetnom molitvom đakovačko-osječkog nadbiskupa, mons. Đure Hranića, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u đakovačkoj prvostolnici, u nedjelju 11. listopada 2020., za đakone Đakovačko-osječke nadbiskupije zaređeni su bogoslovi: Bruno Diklić iz Župe sv. Dominika Savija – Slavonski Brod, Robert Erk iz Župe sv. Mihaela, arkanđela – Osijek, Krešimir Iljazović iz Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića – Slavonski Brod te Marko Obradović iz Župe sv. Andrije, apostola – Andrijaševci, piše Nadbiskupija.

Uz pomoćnog biskupa, mons. Ivana Ćurića, koncelebrirali su odgojitelji Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, na čelu s rektorom, prof. dr. Stjepanom Radićem, profesori KBF-a u Đakovu, na čelu s dekanom, prof. dr. Vladimirom Dugalićem, veći broj drugih svećenika, među kojima i župnici današnjih ređenika te rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, don Jure Bjeliša, s nekoliko splitskih svećenika, jer je ređenik Marko Obradović u splitskom sjemeništu primio svoju svećeničku formaciju te završio teološki studij na KBF-u u Splitu.

U svojoj homiliji nadbiskup je tumačio naviješten ulomak Evanđelja, prispodobu o svadbi kraljeva sina, koju je Isus ispripovjedio u hramu, u napetim odnosima rasprave sa svećeničkim glavarima i narodnim starješinama, kada se oni pitaju odakle Isusu vlast da On iz hrama izbacuje one kojima su oni dopustili da budu u njemu; kojom moći On liječi, te što o sebi misli kad dopušta da mu mnoštvo kliče kao Mesiji: 'Hosana Sinu Davidovu'.

Naglasio je kako je Isus prispodobama želio otvoriti um i srce svojim sugovornicima, tako ih pozvao da u pogledima i shvaćanjima budu široki, na visini poziva i dostojanstva, no zbog uskogrudnosti duha, nerazumijevanja i odbojnosti svojih sugovornika, Isus jasno uočava sljepoću i tvrdoću duhovnih vođa svoga naroda, koja Njega vodi i do izloženosti nasilju.

– U ovoj današnjoj prispodobi i ta je Isusova slutnja ugrađena u sliku Božje velikodušnosti i širine Kraljevstva nebeskoga, oslikana u kralju koji opetovano poziva na svadbu svoga sina, te istodobno tvrdokornom odbijanju pozvanih da se odazovu, koje ide od zlostavljanja i ubijanja kraljevih slugu koji ih pozivaju na svadbu, pa sve do ponižavanja i Kralja i svečanosti, koje se očituje bahatim odbijanjem oblačenja svadbenoga ruha – rekao je nadbiskup, podsjetivši kako je Isus opisivao kraljevu bol koju je osjetio svatko tko je doživio odbijanje, tko se ikadvelikodušno davao, a doživio ravnodušnost ili prijezir.

Potom se obratio ređenicima, istaknuvši da je lijepo, radosno i ohrabrujuće za mjesnu Crkvu i za svakoga od nas što su se odazvali Božjem pozivu.

– Radujemo se što ćete uskoro svojim odgovorima na pitanja koja će vam biti postavljena, i obećanjima, javno očitovati svoj osobni odgovor na Božji poziv, te što ćete se po ređenju za đakone i svojom đakonskom službom pridružiti slugama koji pomažu u pripravi svadbene gozbe Jaganjčeve, te na nju pozivaju.

Nastavljajući se obraćati ređenicima, nadbiskup je istaknuo kako se u iskustvu ranjivosti, pred pandemijom koja je zahvatila čitav svijet, od Crkve i njezinih službenika sigurno ne traži da smišlja i nudi odgovore na sva pitanja, te da svojim brzopletim i nedovoljno produbljenim stavovima i izjavama unosi dodatan nemir i zbunjenost u ljude i društvo oko nas, nego je njihova diakonija – služenje: ponizno snaženje svijesti zajedno s papom Franjom da 'smo svi braća', i da svi plovimo na istoj lađi.

– Naša crkvena diakonija potiče nas da prije svega propitujemo i tražimo najprikladniji te cjelovit oblik svjedočenja vjere u Boga koji je prisutan i koji trajno bdije nad ovim svijetom, koji ga ljubi i koji nije dignuo svoju ruku od njega – naglasio je nadbiskup.

Nakon homilije uslijedio je svečani čin ređenja, tijekom kojeg su novi đakoni primili i odjenuli štolu, znak đakonskog služenja i dostojanstva, te se zaogrnuli dalmatikom. Nakon svečanog blagoslova, đakoni su u procesiji prošli kroz prvostolnicu, ispraćeni razdraganim pljeskom okupljenih vjernika. 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije