Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo

Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo

''Božji Sin utjelovio se i postao čovjekom da se svijet po Njemu spasi.''

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
25.03.2023 07:42

Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo katolička je svetkovina u spomen na događaj kada je arkanđeo Gabrijel Blaženoj Djevici Mariji navijestio da će začeti sina po Duhu Svetome i nadjenuti mu ime Isus. Marija je toga dana začela, a otuda i dva naziva: Navještenje Gospodinovo, gdje mislimo na Krista, te Blagovijest, gdje mislimo na Mariju.

Prema Svetom pismu, dogodilo se to u Nazaretu..Arkanđeo se Mariji obratio riječima: ''Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom'', što je početak molitve: ''Zdravo, Marijo''.

Marija je prihvatila Božji naum riječima: ''Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.''

Arkanđeo je tada otišao. Kristovo utjelovljenje događaj je spasenja. Božji Sin utjelovio se i postao čovjekom da se svijet po Njemu spasi.

Bazilika Navještenja Gospodinova nalazi se u Nazaretu, a prema predaji, Marijina kuća u kojoj se dogodilo navještenje, nalazila se u Nazaretu do kraja 13. stoljeća.

Tada joj je prijetilo rušenje, pa su ju anđeli prenijeli na Trsat, u Hrvatsku, gdje je bila od 1291. do 1294. godine. Naposljetku su ju anđeli prenijeli u Loretto, u Italiju, gdje se i danas nalazi.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: