Crveni križ u Hrvatskoj osnovan je na današnji dan prije 142 godine

Crveni križ u Hrvatskoj osnovan je na današnji dan prije 142 godine

Izvorno puno ime te udruge bilo je Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
zupanijaposavska.ba
Objavljeno:
 
22.10.2020 15:55

 

Dvadesetdrugi listopada smatra se danom osnutka Crvenog križa u Hrvatskoj. Naime, tog je dana 1878. godine počela djelovati Domoljubna zadruga za pomoć stradalnicima u Zadru, piše povijest.hr.

Bila je to prva dobrovoljačka udruga na području Hrvatske koja je svoje djelovanje provodila na međunarodno prihvaćenim načelima Pokreta Crvenog križa. Izvorno puno ime te udruge bilo je Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima.

Iste 1878. godine osnovane su slične udruge i u Zagrebu i Dubrovniku, ali je zadarska udruga bila prva koja je od nadređenih vlasti dobila suglasnost za početak djelovanja. Kao što se vidi iz punog imena zadarske ustanove, ona je izvorno bila namijenjena prvenstveno žrtvama rata. Naime, Međunarodni Crveni križ je i osnovan na poticaj Švicarca Henrija Dunanta, inspiriranog užasima krvoprolića kojima je sam svjedočio u Bitki kod Solferina 1859. godine.

Godine 1878. većina hrvatskog područja pripadala je Austrougarskoj Monarhiji. Zadar je pripadao austrijskoj polovici Monarhije, a Zagreb ugarskom dijelu (unutar kojeg je Hrvatska imala određenu autonomiju). Budući da po pravilima Međunarodnog Crvenog križa u jednoj državi može postojati samo jedan Crveni križ, Hrvatska nije imala vlastiti Hrvatski Crveni križ sve do 1991. kad se osamostalila od Crvenog križa Jugoslavije.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro