Prije 189 godina ustanovljen papinski orden svetog Grgura Velikog

Prije 189 godina ustanovljen papinski orden svetog Grgura Velikog

Orden sv. Grgura Velikog jedan je od pet papinskih ordena. Dodjeljuje se i danas, a dijeli se na četiri stupnja

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
01.09.2020 11:43

 

Među nositeljima papinskog ordena sv. Grgura Velikog bili su nadvojvoda Otto von Habsburg, G. K. Chesterton, Dolores i Bob Hope, Eunice Kennedy Shriver (začetnica Specijalne olimpijade) i drugi uglednici, piše povijest.hr.

Dana 1. rujna 1831. godine ustanovljen je papinski orden sv. Grgura Velikog, koji se dodjeljuje za zasluge Svetoj Stolici. Taj je orden ustanovio papa Grgur XVI., rođenim imenom Bartolomeo Alberto Cappellari, iste godine kad je izabran za papu (spomenute 1831. godine).

Orden sv. Grgura Velikog dodjeljuje se i danas, a dijeli se na četiri stupnja:

1.    vitez velikog križa

2.    vitez komandant sa zvijezdom

3.    vitez komandant

4.    vitez.

Orden sv. Grgura Velikog jedan je od pet papinskih ordena. Prema hijerarhiji, ti su ordeni poredani ovako:

1.    Vrhovni orden Krista

2.    Orden zlatne ostruge

3.    Orden bl. Pija IX.

4.    Orden sv. Grgura Velikog

5.    Orden sv. Silvestra, pape i mučenika.

Vrhovni orden Krista vrlo se rijetko dodjeljuje, a od 1966. godine njegovo je dodjeljivanje ograničeno samo na katoličke poglavare država. Danas ne postoji nijedan živući nositelj tog najvišeg papinskog ordena.

Orden zlatne ostruge od 1966. godine također se može dodjeljivati samo šefovima država i vrlo je rijedak. Orden bl. Pija IX. najviši je od ordena koji se u današnje vrijeme razmjerno redovito dodjeljuju (također većinom šefovima država i veleposlanicima). Odmah za njim slijedi spomenuti Orden sv. Grgura Velikog, koji se dodjeljuje za osobite zasluge. 

Među nositeljima ordena bili su nadvojvoda Otto von Habsburg, G. K. Chesterton, Dolores i Bob Hope, Eunice Kennedy Shriver (začetnica Specijalne olimpijade) i drugi uglednici. Orden sv. Silvestra, pape i mučenika, dosad je na primjer dodijeljen Oskaru Schindleru. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: