Robert Wadlow, najviši čovjek koji je živio

Robert Wadlow, najviši čovjek koji je živio

Počeo je naglo rasti već u djetinjstvu. U dobi od šest godina nadrastao je svog oca, a sa devet godina bio je dovoljno jak da nosi svog oca. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
screenshoot
Objavljeno:
 
15.07.2021 09:50

 

Na današnji dan 15. srpnja 1940. godine umro je najviši čovjek u zabilježenoj povijesti čovječanstva. Riječ je o Amerikancu Robertu Wadlowu koji je u dobi od 22 godine dosegao visinu od nevjerojatnih 272 centimetara. To je trenutačno najviša zabilježena ljudska visina, koja je mogla biti i veća da je Wadlow proživio još nekoliko godina. 

Wadlow je rođen u gradu Altonu u saveznoj državi Illinois. Pri porodu je bio kao i svako drugo dijete, a naglo je počeo rasti s pola godine. U petoj godini života već je dosegao visinu petnaestogodišnjaka, a sa devet godina bio je dovoljno visok i jak da je mogao nositi svog oca.

Robertov abnormalan rast bio je uzrokovan poremećajem hormona rasta. Njegovo pretjerano lučenje dovelo ga je do statusa najvišeg čovjeka na svijetu. Zbog naglog rasta imao je problema sa zdravljem. Morao je nositi proteze na nogama kako bi hodao. Zbog nje je zadobio ozljedu na nozi koja se inficirala i dovela do njegove smrti.

S obzirom na svoju visinu, bio je i abnormalno težak. Naime, kad je umro, težio je čak 223 kilograma, ali izgledao je vitko s obzirom na njegovu visinu. U grob je položen lijesom dugim tri metra i teškim pola tone.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: