Sveti Rainer

Sveti Rainer

Sveti Rainer koji se kao mladić odrekao svog bogatstva, u 17. stoljeću proglašen je zaštitnikom grada Pise.

Autor
nedjelja.ba/Laudato/F.P.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
17.06.2021 08:34

 

Rainer se rodio 1118. u Pisi od oca Grandulfa i majke Mingarde Buzzacherni. Unatoč naporima roditelja koji su mu željeli pružiti strogi odgoj, mladost je proveo u razonodi i zabavi, i tako sve do svoje dvadesete godine.

Tada je odlučio uputiti se u Svetu Zemlju. Ostavio je sva dobra i obukao običnu tuniku te je odlučio kroz te godine živjeti u pokori. Za njega je važan bio susret s Albertom Leccapecoreom, pustinjakom s Korzike, koji se bio smjestio u obližnjem samostanu sv. Vida. Rainer je tada u potpunosti prigrlio vjeru.

Kao 23-godišnjak odlučio je živjeti u posvemašnjem siromaštvu i poklonio je sva svoja dobra siromasima. Dugo je vremena proveo s pustinjacima iz Svete Zemlje živeći isključivo od milostinje. Jeo je svega dva puta tjedno i podlagao svoje tijelo velikim žrtvama.

Valja napomenuti kako je – poput brojnih svetaca toga stoljeća – bio laik.

Vratio se u Prisu 1154., praćen glasom svetosti, ondje je činio čudesa baš kao i u Svetoj Zemlji.

Preminuo je 17. lipnja 1161. Gotovo pet stoljeća kasnije, 1632. izabran je za glavnog zaštitnika biskupije i grada Pise.

Ime Rainer njemačkog je porijekla i znači: 'nepobjedivi ratnik'.  

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: