Homilija pape Franje na svetkovinu sv. Petra i Pavla

Homilija pape Franje na svetkovinu sv. Petra i Pavla

Euharistijsko slavlje papa Franjo predslavio je u bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Autor
Laudato/N.M./G.O.
Fotograf
Daniel Ibáñez and Vatican Media
Objavljeno:
 
29.06.2024 11:14

 

Na svetoj Misi Papa je blagoslovio palije za nadbiskupe metropolite, među kojima je bio i mons. Zdenko Križić, splitsko-makarski nadbiskup. Homiliju pape Franje prenosimo u cijelosti.

''Pogledajmo dva apostola, Petra i Pavla: ribara iz Galileje kojega je Isus učinio ribarom ljudi i farizeja progonitelja Crkve kojeg je milost preobrazila u evangelizatora naroda. U svjetlu Božje riječi nadahnimo se njihovom pričom, apostolskim žarom koji je obilježio njihov životni put. Susrećući  se s Gospodinom, doživjeli su istinsko uskrsno iskustvo: bili su oslobođeni i pred njima su se otvorila vrata novoga života.

Braćo i sestre, uoči jubilarne godine usredotočimo se na sliku vrata. Jubilej će, naime, biti milosno vrijeme u kojem ćemo otvoriti Sveta vrata, kako bi svatko mogao prijeći prag tog živog svetišta koje je Isus i u Njemu živjeti iskustvo Božje ljubavi koja oživljava nadu i obnavlja radost. Čak i u životima Petra i Pavla postoje vrata koja se otvaraju. 

Prvo čitanje govori nam o Petrovu oslobođenju iz tamnice. Ovaj događaj sadrži brojne slike koje nas podsjećaju na iskustvo Uskrsa: epizoda se događa za vrijeme blagdana beskvasnih kruhova; Herod podsjeća na lik egipatskog faraona; oslobođenje se događa noću kao što se dogodilo za Izraelce; anđeo daje Petru iste upute koje su dane Izraelu: brzo ustani, opaši se, obuj sandale (usp. Dj 12,8; Izl 12,11). Ono što nam je rečeno ovim događajem novi je egzodus, izlazak: Bog oslobađa svoju Crkvu, svoj narod koji je u okovima i još jednom se pokazuje kao Bog milosrđa koji podupire njihov put.

Te noći oslobođenja najprije se čudesno otvore vrata zatvora; zatim, za Petra i anđela koji ga prati, kaže se da su došli 'do željeznih vrata koja vode u grad. Ona im se sama otvore' (Dj 12,10). Ne otvaraju oni vrata, otvaraju se sama. Bog je taj koji otvara vrata, On je taj koji oslobađa i utire put. Petru je, kako smo čuli u Evanđelju, Isus povjerio ključeve Kraljevstva; ali on doživljava da je Gospodin onaj koji prvi otvara vrata, On nas uvijek prethodi. Zanimljivo je da su vrata zatvora otvorena Gospodinovom snagom. No, On teško ulazi u dom kršćanske zajednice jer tko otvara vrata, misli da je neka utvara i ne otvara ih. Koliko puta zajednica nema tu mudrost otvaranja vrata.

I put apostola Pavla prije svega je iskustvo Uskrsa. Naime, najprije ga Uskrsli preobražava na putu za Damask, a zatim u neprekidnom razmatranju raspetoga Krista otkriva milost slabosti, nemoći: kad smo slabi, navodi, upravo tada smo jaki, jer se više ne oslanjamo na sebe, nego na Krista (usp. 2 Kor 12,10). Prigrljen od Gospodina i razapet s njime, Pavao piše: 'Ne živim više ja, nego živi u meni Krist' (Gal 2,20). Ali, cilj svega ovoga nije intimna i utješna religioznost kao što nam to danas prikazuju neki pokreti u Crkvi, duhovnost 'dnevnog boravka'; naprotiv, susret s Gospodinom raspiruje u Pavlovu životu evangelizacijski žar. Kako smo čuli u drugom čitanju, na kraju svog života izjavio je: 'Gospodin je stajao uza me, on me krijepio da se po meni potpuno razglasi Poruka te je čuju svi narodi.' (2 Tim 4,17). 

Upravo da bi govorio o tome kako mu je Gospodin dao toliko prilika da naviješta Evanđelje, Pavao se služi slikom otvorenih vrata. Tako se o njegovu dolasku u Antiohiju zajedno s Barnabom kaže da 'kada stigoše, sabraše Crkvu i pripovjediše što sve učini Bog po njima: da i poganima otvori vrata vjere' (Dj 14,27). Otvorio je poganima vrata vjere.

Jednako tako, obraćajući se zajednici u Korintu, kaže: 'Vrata mi se otvoriše velika i uspješna' (1 Kor 16,9); i pišući Kološanima, on ih ovako potiče: 'Molite ujedno i za nas: da nam Bog otvori vrata riječi te propovijedamo otajstvo Kristovo' (Kol 4,3).

Braćo i sestre, dva apostola Petar i Pavao imali su to iskustvo milosti. Iz prve su ruke iskusili Božje djelo, koji im je otvorio vrata unutarnjeg zatvora, ali i pravih zatvora u koje su bili zatvoreni zbog Evanđelja. I, nadalje, otvorio im je vrata evangelizacije kako bi mogli iskusiti radost susreta s braćom i sestrama novonastalih zajednica i mogli svima donijeti nadu Evanđelja.

I mi se pripremamo ove godine otvoriti Sveta vrata.

Braćo i sestre, danas nadbiskupi metropoliti imenovani u prošloj godini primaju palij. U zajedništvu s Petrom i po uzoru na Krista, vrata ovcama (usp. Iv 10,7), pozvani su biti revni pastiri koji otvaraju vrata Evanđelja i koji svojom službom doprinose izgradnji Crkve i društva otvorenih vrata. I s bratskom ljubavlju pozdravljam izaslanstvo Ekumenskog patrijarhata: hvala vam što ste došli izraziti zajedničku želju za punim zajedništvom između naših Crkava. Upućujem srdačan pozdrav mom dragom bratu Bartolomeju.

Neka nam sveti Petar i Pavao pomognu otvoriti vrata našega života Gospodinu Isusu, zagovaraju za nas, za grad Rim i za cijeli svijet. Amen!'' zaključio je papa Franjo.
 

Palij

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: