Papa Franjo: 'Bog voli djelovati tako da čini velika djela polazeći od onih besplatnih'

Papa Franjo: 'Bog voli djelovati tako da čini velika djela polazeći od onih besplatnih'

Svi veliki biblijski likovi – od Abrahama do Marije i ovog dječaka – pokazuju ovu logiku malenosti i dara.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Screenshot
Objavljeno:
 
25.07.2021 14:42

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđelje današnje nedjeljne liturgije govori o poznatom događaju umnažanja kruhova i ribica, čime je Isus nahranio pet tisuća osoba koje su ga došle slušati (usp. Iv 6,1-15). Zanimljivo je vidjeti kako se ovo čudo dogodilo: Isus nije stvorio kruh i ribice ni iz čega, već nastavlja djelovati nad time što su mu donijeli učenici. Jedan je od njih rekao: 'Ovdje je dječak koji ima pet ječmenih kruhova i dvije ribice! Ali što je to za tolike?' To je malo, to je ništa, ali Isusu je dovoljno.

Pokušajmo sada sebe zamisliti u ulozi toga dječaka. Učenici ga pitaju da podijeli sve što ima za jelo. To se čini kao besmisleni prijedlog. Zašto jednoj osobi, a k tome i dječaku, oduzeti ono što si je ponio od kuće i ima pravo to zadržati za sebe? Zašto oduzeti nekomu nešto što ionako ne će sve nahraniti? Ljudski gledano, to je nelogično. Ali, za Boga nije. Dapače, upravo zahvaljujući tomu malenom daru koji je upravo zato herojski, Isus može sve nahraniti. To je velika pouka nama. Govori nam da Gospodin može mnogo učiniti s onim malo što mu stavljamo na raspolaganje. Bilo bi lijepo pitati se svakoga dana: 'Što ću danas donijeti Isusu?' On može mnogo učiniti s jednom našom molitvom, s jednim našim činom ljubavi za druge, pa čak i s nekom našom bijedom koju smo predali Njegovu milosrđu. Bog voli tako djelovati: čini velika djela polazeći od onih malenih, besplatnih.

Svi veliki biblijski likovi – od Abrahama do Marije i ovog dječaka – pokazuju ovu logiku malenosti i dara. Logika dara potpuno je različita od naše. Mi se trudimo zgrtati i umnažati ono što imamo; Isus, međutim, traži da darujemo, da smanjujemo. Mi volimo dodavati, volimo zbrajati; Isus voli oduzimanje, oduzeti nešto da bi se dalo drugima. Mi želimo umnažati za sebe; Isus voli kad to dijelimo s drugima. Zanimljivo je to da se u izvještajima o umnažanju kruhova u Evanđeljima ne koristi riječ 'umnažati'. Dapače, koriste se riječi suprotnoga značenja: 'lomiti', 'dati', 'raspodijeliti' (usp. r.11; Mt 14,19; Mk 6,41; Lk 9,16). Isus kaže da pravo čudo nije umnažanje koje rađa hvalisavošću i moći, već dijeljenje, razdioba koja umnaža ljubav i Bogu dopušta da čini čuda.

Također i danas, umnažanje dobara ne rješava probleme ako nema pravedne raspodjele. Sjetimo se tragedije o gladi koja se tiče osobito najmanjih. Računa se da svakoga dana u svijetu sedam tisuća djece mlađe od pet godina umire od posljedica pothranjenosti. Pred ovakvim sablaznima Isus i nama šalje poziv, sličan onomu koji je vjerojatno dobio i bezimeni dječak iz Evanđelja, u kojemu se svi mi možemo prepoznati: 'Hrabro, daruj to malo što imaš, svoje talente i svoja dobra, stavi to na raspolaganje Isusu i braći. Ne boj se, ništa ne će propasti, jer, ako to podijeliš, Bog će to umnožiti. Otjeraj lažnu skromnost kojom se osjećaš neprimjerenim, povjeruj. Vjeruj u ljubav, u moć služenja, u snagu besplatnosti'.

Djevica Marija, koja je odgovorila 'da' nečuvenom Božjem prijedlogu, neka nam pomogne otvoriti srce Gospodinovim pozivima i potrebama drugih.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: