Papa Franjo: 'Cjepiva su ključna u borbi protiv pandemije'

Papa Franjo: 'Cjepiva su ključna u borbi protiv pandemije'

Samo zajedno možemo izgraditi pravedniji i zdraviji svijet. Svi smo pozvani boriti se protiv pandemije, a cjepiva su ključan alat u ovoj borbi – napisao je Sveti Otac.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Pool/Getty Images
Objavljeno:
 
08.04.2021 16:42

 

Papa Franjo objavio je 7. travnja novu poruku na svom Twitter profilu. Ovoga puta dotaknuo se pandemije i pitanja cjepiva koje više od godinu dana muči čitav svijet. 

– Svima je potrebna pomoć, posebno najugroženijima. Samo zajedno možemo izgraditi pravedniji i zdraviji svijet. Svi smo pozvani boriti se protiv pandemije, a cjepiva su ključan alat u ovoj borbi – napisao je Sveti Otac.

Inače, krajem 2020. godine Kongregacija za nauk vjere objavila je dokument u kojem je istaknula da, kada etički neupitna cjepiva protiv COVID-19 nisu dostupna, tada je moralno dopušteno primiti cjepivo protiv koronavirusa. 

– Sva cjepiva koja su odobrena kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti u dobroj vjeri. Uporaba takvih cjepiva ne sačinjava formalnu suradnju s pobačajem iz kojeg su izvedene stanice koje se koriste u proizvodnji cjepiva – navedeno je u izjavi Kongregacije, uz naglasak da dopuštenje korištenja cjepiva ne sačinjava opravdanje, makar i neizravno, prakticiranja pobačaja i nužno pretpostavlja protivljenje njegovoj praksi od onih koji koriste ova cjepiva te da cijepljenje kao pravilo nije moralna dužnost nego mora biti dobrovoljno. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan