Tradicija je zajednici ono što je sjećanje pojedincu

Tradicija je zajednici ono što je sjećanje pojedincu

U slobodi kao da se može sve dogoditi osim sjećanja.

book-760021_1280.jpg
Autor
Fra Jozo Grbeš, ofm
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
30.09.2021 09:16

 

Grčki izraz: 'vječna budnost cijena je slobode' veoma je dobro sažeo odnos slobode i odgovornosti. Sloboda našega vremena kao da je postala mjesto zaborava. U slobodi kao da se može dogoditi sve osim sjećanja.  A sjećanje je čovjeku orijentacija. Sjećanje je i čin duhovne odgovornosti osobe. Duhovnost je stoga velika snaga svake egzistencije ako čovjek prihvati princip vlastitog duhovnog postojanja.

Duhovnost je mjesto mudrosti i življeno duhovno iskustvo naroda. To je ogroman potencijal snage. Iskustvo jednog naroda! I najbolji umovi i najkritičniji umovi to znaju, jer tradicija je zajednici ono što je sjećanje pojedincu (John O’Donohue). A ako izgubimo sjećanje, probudimo se ujutro ne znajući gdje smo, tko smo ili na kojim temeljima stojimo. A stojimo uvijek na nečijim temeljima, na ramenima mnogih koji putovaše prije nas. I stoga, ako izgubimo tradiciju, nalazimo se u zbunjenom kaosu vlastite egzistencije.

Iako kršćanska tradicija ima i svojih tamnih, mučnih strana, kao i sve što je ljudskih ruku djelo, težište je na velikim nakupinama  velike svjetlosti i ogromnog osvježenja i ozdravljenja. Duljina tradicije znači i dubina bogatstva, velikih izvora iz kojih svatko može crpsti. I mislim da je to kritično pitanje u svima nama, jer tko želi imati zrelu, odraslu, otvorenu, dobru, kritičku vjeru, on mora provesti najsnažniji i najteži razgovor sa svojom tradicijom. Jer zaista čovjek mora biti duboko ukorijenjen u tradiciji kako bi bio čvrst u  integritetu. Samoća, izdvojenost ili prekriživanje tradicije vlastitog naroda plaća veliku cijenu slobode.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Kolumne

Još iz rubrike: