Papa Franjo: 'Isus nam uvijek pokazuje put poniznosti'

Sveti Otac se danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja osvrnuo na današnje evanđelje koje govori o dvije vrste ponašanja: traženju prvih mjesta i odabiru gostiju koji nam poziv ne mogu uzvratiti.

68.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
01.09.2019 17:09

- Moramo naučiti put istinske poniznosti - rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje nam prikazuje Isusa koji sudjeluje na gozbi u kući jednoga od farizejskih glavara, te promatra kako uzvanici biraju prva mjesta (Lk 14,1.7-14), piše Vatican News.

Nadodao je da je takvo ponašanje prilično rašireno i u naše vrijeme.

- Tražimo prvo mjesto kako bismo istaknuli svoju nadmoć nad drugima. Međutim, to trčanje za prvim mjestima šteti građanskoj i crkvenoj zajednici, jer uništava bratstvo. Suočivši se s tim prizorom Isus pripovijeda dvije kratke prispodobe. Prvu prispodobu upućuje onome koji je pozvan na gozbu i potiče ga da ne zauzima prvo mjesto, da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: 'Ustupi mjesto ovome' - rekao je Sveti Otac.

Naglasio je kako nas Isus uči suprotnom ponašanju: 'Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto, pa kada dođe onaj koji te pozvao reći će ti: Prijatelju, pomakni se naviše!'

- Dakle, ne smijemo sami zahtijevati pažnju i poštovanje drugih, nego prepustiti drugima da nam ih daju. Isus nam uvijek pokazuje put poniznosti, moramo naučiti put poniznosti, jer je to najautentičniji put koji nam omogućava najautentičnije odnose. U drugoj se prispodobi Isus obraća onome koji poziva, osvrćući se na način odabira uzvanika i kaže mu: 'Kad priređuješ objed ili večeru, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti'. I tu Isus ide potpuno protiv struje, pokazujući kao i uvijek logiku Boga Oca, te dodaje i ključ za tumačenje tog govora: 'Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih' - rekao je.

Objasnio je da to znači da će onaj tko se tako ponaša primiti Božju nagradu, mnogo veću od ljudskog uzvraćanja koje očekuje.

- Ljudsko uzvraćanje obično kvari odnose, uvodeći osobne interese u odnos koji bi trebao biti velikodušan i besplatan. Isus pak poziva na velikodušnost bez interesa, kako bi nam otvorio put prema mnogo većoj radosti; onoj da budemo suradnici same Božje ljubavi koja sve nas čeka na nebeskoj gozbi. Neka nam Djevica Marija, ponizna i najveća među stvorenjima, pomogne prepoznati se onakvima kakvi jesmo, to jest malenima, i radovati se u darivanju ne očekujući uzvrat - zaključio je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!