26.01.2021. 17:20
S Isusom u patnji i boli
60 min
26.01.2021. 17:20

Kad duša jako trpi, tijelo pokušava pomoći preuzimanjem napetosti i patnje. Kad tuga i žalost ne mogu 'izaći na suze', onda 'plaču' tjelesni organi. Ali, u trenutcima velikih kriza, naš se duh vraća svojim temeljima u kojima otkriva i nalazi Boga, svoga Stvoritelja. Zato, ne boj(te) se! 'Ne boj se!' – nova kontakt-emisija Laudato televizije patera Mije Nikića, teologa i psihologa. 'Vratite se Jahvi, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlo ražali.' (Jl 2,12-13).

Traumatski događaji koji su se u vidu potresa dogodili na području Banovine, ali i korona-kriza nesumnjivo su utjecali na psihičko stanje nacije. Pater Mijo Nikić kazao je kako se već javlja povećan broj posttraumatskih stresnih poremećaja među populacijom koja je proživjela traumu potresa. Upozorio je i na činjenicu kako, kada govorimo o čovjeku, govorimo o osobi u punom smislu te riječi: sa svojim duhovnim, emocionalnim i fizičkim potrebama. Stoga, ukoliko želimo pomoći osobi, moramo sveobuhvatno djelovati, a ne parcijalno.

Pater Mijo Nikić progovorio je i o vrstama i razlozima nastajanja psihotrauma, te kako ih se osloboditi. 

20.04.2021. 17:20

'Živi po svojoj savjesti' bila je to tema našeg sedmog susreta u emisiji 'Ne bojte se!'  Najpoznatija definicija savjesti jest da je to glas Božji u čovjeku. Na temelju čega to možemo tvrditi i imaju li svi ljudi savjest i koliko je slušaju?

06.04.2021. 17:20

Naš šesti susret u emisiji 'Ne bojte se!' donosi temu: 'Živi u istini!' Isus nam govori: 'Ako ustrajete u mojoj nauci, upoznat ćete istinu, a istina će vas osloboditi'. Kako ne upasti u zamke i biti u istini, pojašnjava nam pater Mijo Nikić.

23.03.2021. 17:20

Došli smo do našeg petog susreta u emisiji 'Ne bojte se'. Tema ovog tjedna je obraćenje i promjena krivih stavova i načina života. Što nam Biblija poručuje o ovoj temi, koje su vrste obraćenja i što o tome kaže psihologija – pogledajte u novoj emisiji 'Ne bojte se!'

09.03.2021. 17:20

Tema četvrtog susreta u emisiji 'Ne bojte se!' jest 'Zavoli sebe'. Čovjek je, kaže sv. Pavao: duh, duša i tijelo. Sve te dimenzije osobnosti treba uzeti ozbiljno i uključiti ih u smislenu cjelinu koja se zove čovjek.

24.02.2021. 11:27

Tema našeg trećeg susreta je: 'Prihvati sebe!' Iako na prvi pogled izgleda nevjerojatno, ipak je malo onih koji do kraja prihvaćaju sebe. Zašto je to tako i zašto moramo proći kroz proces upoznavanja i prihvaćanja sebe, pojašnjava naš gost, urednik, dr. sc. p.

09.02.2021. 16:00

U emisiji 'Ne bojte se!' ovoga tjedna upoznajemo sebe. Da bismo razriješili neke dileme, maknuli se iz problema tome moramo prionuti. Zašto je važno dobro poznavati sebe i koliko uopće ljudi sebe dobro poznaje? Tko je zapravo čovjek?