SVI ZA STOL

18.02.2024., 17:10
Fra Ivan Matić
60 min
18.02.2024., 17:10

U goste dolazi fra Ivan Matić. Za njega kuha Hrvoje Kroflin, a vina bira sommelier Darko Lugarić. Na nemesnom jelovniku su: tjestenina punjena hlapom, zubatac, riža i sotirano povrće te medovik za desert. Fra Ivan će pjevati pjesme ''Učitelju, gdje stanuješ'', ''Ljubav nije ljubljena'' i ''Samo Tvoja ljubav, Bože''.

 

MEDOVIK

SASTOJCI:
Kore:

200g šećera
130g meda
170g maslaca
2 velika jaja
6g sode bikarbone
500g glatkog brašna
3g soli
1g mljevenog kardamoma (ako imate)

Krema:
550g kiselog vrhnja (masnog) ili 400g milerama i 200g kiselog vrhnja s 12% mm
400g vrhnja za šlag (mliječnog)
250g šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije ili ½ žličice praha vanillije ili bourbon vanilija šećer
korica naranče

Premaz
120g kiselog vrhnja
30g šećera u prahu

PRIPREMA:
1. Zagrijte malo vode u jednoj posudi pa na vrh nje, dok voda ključa, stavite posudu u kojoj otopite maslac, med i šećer. Kad se sve otopi, dodajte jedno po jedno jaje, brzo miješajući. Kuhajte uz miješanje dok se smjesa na počne zgušnjavati, tada skinite s vatre.
2. Odmah dodajte sodu bikarbonu i promiješajte, a zatim dodajte malo po malo brašno pomiješano sa soli i kardamom ako koristite. Miješajte pjenjačom i špatulom. Tijesto mora biti mekano i ljepljivo.
3. Tijesto izlijte na prozirnu foliju, spljoštite u oblik pravokutnika, zamotajte i ohladite 4-6 sati.
4. Hladno tijesto prvo podijelite na 18 dijelova (razrežite pravokutnik nožem u mrežu 3x6 komada). Svaki dio bi trebao imati oko 65-70g. Polovicu spremite u hladnjak dok ne dođe na rd, a s ostalim radite.
5. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh od pećnice okrenite naopako i na njega stavite papir za pečenje. Pripremite si i drugi papir za druge tri kore.
6. Svaki komadić tijesta razvaljajte na dobro pobrašnjenoj plohi na debljinu oko 1mm. Izrežite krug željene veličine (razmišljajte o tome koje (razmišljajte o tome koje veličine je obruč od vašeg kalupa za tortu, jer taj obruč će vam trebati kasniej kod slaganja torte). Prebacite koru na papir za pečenje i složite ih koliko stane – meni su stale po tri kore na jedan pleh. Pecite oko 6-8 minuta. Kora treba biti smeđa, ali ne zagorena pa prvu posebno dobro pazite i prema njoj odredite vrijeme pečenja ostalih kora.
7. Kad se prva tura speće, pažljivo skliznite papir s korom s pleha (pazite jer su vruće kore još savitljive) i stavite iduću turu na pečenje. Lakše je raditi s dva pleha naizmjence ako imate.
8. Kore ohladite, a dok se hlade napravite kremu.
9. Pomiješajte sve sastojke za kremu pa miksajte dok se ne počne stiskati. Krema će biti dosta mekana, kao recimo poluotopljeni sladoled. Bilo bi dobro da ju izvažete i podijelite na onoliko dijelova koliko kora mislite koristiti. Znači, ako koristite 14 kora, treba vam 13 porcija kreme pa ukupnu težinu kreme podijelite s 13 da znate koju količinu trebate staviti na svaku koru. Ja nisam tako nego otprilike.
10. Na tanjur za posluživanje ili na dno kalupa za tortu stavite prvu koru. Opasajte obručem koji ste obložili papirom za pečenje ili acetatnom folijom pa premažite prvim dijelom kreme. Na to pritisnite drugu koru,pa opet kremu itd. Kore trebaju biti malo zbijene, dakle svaku pritisnite na kremu.
Mala napomena oko papira za pečenje i obruča. Papir se najlakše stavlja tako da obruč premažete s malo maslaca da se papir zalijepi. Pazite da ga uredno zalijepite i da ide dosta u visinu. Kako je moja torta visoka, ja sam dva jednaka obruča zalijepila jedan na drugi selotejpom i onda ih zajedno obložila papirom za pečenje iznutra.
11. Kad dođete do vrha, tortu zamotajte u prozirnu foliju i hladite najmanje 8 sati.
12. Drugi dan pažljivo skinite kalup i papir za pečenje. Prvo tankim nožićem odvojite tortu od obruča pa skinite obruč, a papir samo odlijepite. Premažite cijelu tortu mješavinom kiselog vrhnja i šećera pa na nju zalijepite mrvice preostalih kora. Dodatno ukrasite po želji. Poslužite odmah ili dobro ohlađeno. Dobar tek!
 

Repriza:
Četvrtkom u 21:00, petkom u 15:15
Fotogalerija
16.06.2024. 17:10

Chef Hrvoje Kroflin priprema jakobove kapice s mladim graškom i pročišćenom juhom od kozica za predjelo, filet romba sa smrčcima za glavno jelo te kremu od pince s usoljenim žumanjcima i kvasom sa želatinom za desert.

02.06.2024. 17:10

Chef Hrvoje Kroflin donosi vam ekskluzivan jelovnik na kojem će se za predjelo naći povrtna salata s barbarožom i smeđim maslacem, kobe govedina s keljom, mladim lukom i čipsom od češnjaka za glavno jelo te neobičan desert od bazge, kelja i šparoga.

19.05.2024. 17:10

Chef Tomislav Varga uvodi nas u crno-bijeli svijet kulinarstva. Na jelovniku će se naći crno-bijeli ravioli za predjelo, crno-bijela teletina kao glavno jelo, a za desert crno-bijela čokolada.

05.05.2024. 17:10

Chef Tomislav Varga donosi vam nesvakidašnji meni. Saznajte kako se prave cappuccino od krumpira i jadranske sipe, kovač u citrusnom umaku uz čupavi krumpir i dalmatinsku mišanciju te slatki sir i keks u maslinovom ulju za desert.

21.04.2024. 17:10

Emisija donosi nove recepte ponajboljeg hrvatskog chefa Hrvoja Kroflina. Na meniju su salata od artičoke i rajčice te pačja prsa s fermentiranom rižom, krumpirom, prepeličjim jajem i porilukom.

07.04.2024. 17:10

Chef Hrvoje Nakić priprema kanapee s morskim plodovima, korabicom, potočarkom i limunom, teleći kare s krumpirom, ljutikom i kremom od mrkve te hrskavo tijesto s kremom od lješnjaka za desert. Sommelier je Darko Lugarić, a glazbeni gost Dino Petrić.