Moja Hrvatska

02.03.2021. 21:00
Mitomanija o Jasenovcu
60 min
02.03.2021. 21:00

Jasenovac je obilna tema o kojoj se više puta raspravljalo na različite načine. U ovoj epizodi urednica Nada Prkačin s gostom Perom Šolom usredotočili su razgovor na izvješće iz 1964. godine o iskapanju u Jasenovcu.

- Jasenovac je od početka služio kao nametanje krivnje hrvatskom narodu za ono što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu. U svakom ratu čine se zločini sa svih strana, pa tako i u tom ratu, a nama se dan danas 'nabija' osjećaj krivnje filmom 'Dara iz Jasenovca' - kazao je Šola.

Dvadeset godina nakon završetka najvećeg rata u povijesti čovječanstva, jugoslavenska je vlast htjela otvoriti spomenik u Jasenovcu. To je iskapanje rađeno s ciljem da bi se pronašlo što više muzejskih eksponata i pokazalo što se dogodilo.

- Iskapanje su vršili stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nemamo puno fotografija sa samog iskapanja, a danas imamo dva izvještaja. Jedan je od strane BiH koje govori o iskapavanju 200-njak osoba, a drugo izvješće je slično. Svako tijelo bilo je forenzičko obrađeno - tvrdi Šola.

Dodao je kako su izvješća bila javna. Kad su stručnjaci analizirali predmete pronađene prilikom iskapanja, otkrili su da nisu pripadali ljudima iz logora Jasenovca nego od negdje drugdje. 

- Do stvarne brojke umrlih se može doći. Imamo povijesni podatak o 6000 umrlih u Jasenovcu koji se spominje u matičnoj knjizi umrlih i u optužnici Paveliću. Ti izvori imaju približan broj imena - kazao je, dodavši kako ima još povijesnih mjerodavnih izvora.

U emisiji su se dotaknuli filma 'Dara iz Jasenovca', smrti javnih osoba u funkciji širenja ideologije te o prešućivanju komunističkih zločina.

11.05.2021. 21:00

Slom 'Velike Srbije' naziv je knjige Georgesa Desbonsa, francuskog odvjetnika, velikog prijatelja Hrvata koji je za svoga vremena ukazivao na nepravdu prema hrvatskom narodu od strane istočnih susjeda.

11.05.2021. 21:00

Slom 'Velike Srbije' naziv je knjige Georgesa Desbonsa, francuskog odvjetnika, velikog prijatelja Hrvata koji je za svoga vremena ukazivao na nepravdu prema hrvatskom narodu od strane istočnih susjeda.

04.05.2021. 21:00

U mjesecu svibnju sjećamo se žrtava komunističkog režima čiji je zaštitni znak zvijezda petokraka. Što taj i danas u hrvatskoj javnosti prisutan znak predstavlja našem gostu Marku Krznariću, hrvatskom branitelju i predsjedniku Hrvatskog domobrana, ogranka Osijek?

04.05.2021. 21:00

U mjesecu svibnju sjećamo se žrtava komunističkog režima čiji je zaštitni znak zvijezda petokraka. Što taj i danas u hrvatskoj javnosti prisutan znak predstavlja našem gostu Marku Krznariću, hrvatskom branitelju i predsjedniku Hrvatskog domobrana - ogranka Osijek?

27.04.2021. 21:00

Zajedništvo Hrvata neprocjenjivo je. Na njega je pozivao i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Ono je uvijek bilo najjače u velikim nedaćama koje su nas pratile kroz povijest. Blagodati zajedništva trebali bi biti plodovi vremena poslije nedaće.

20.04.2021. 21:00

Kako prepoznati velikosrpske projekte čiji su krakovi u hrvatskoj svakodnevnici desetljećima sveprisutni, i treba li njihovom protuhrvatskom djelatnošću biti obeshrabren – govori geopolitički analitičar Zdravko Mikulić.