ZLATNI SAVJETI

11.11.2023., 15:15
Poriluk
30 min
11.11.2023., 15:15

Poriluk je biljka koja sadrži mangan, željezo, folnu kiselinu, eterična ulja sa sumporom, vitamin C i B6. Najbolje ga je koristiti sirovog i svježe izvađenog zato što se kuhanjem i pečenjem vitamini i minerali umanje. Fra Juro Marčinković savjetuje koje dijelove poriluka jesti i kako od njega napraviti salate, sokove, juhu, varivo te kako ga pripremati kao prilog jelima.

Repriza:
Ponedjeljkom u 00:15, utorkom u 12:55, četvrtkom u 17:30, petkom u 08:40, subotom u 07:00
Fotogalerija
12.04.2025. 15:15

Heljda je žitarica koja sadrži bjelančevine, vitamine, minerale, vlakna, fosfor, magnezij, cink, željezo vitamine B1 i B2, a ne sadrži gluten.

22.03.2025. 15:15

Vrba je drvo čiji ljekoviti sastojci djeluju kao prirodni aspirin. Korisni za naše zdravlje jesu listovi i kora. Fra Juro Marčinković pokazuje kako od vrbe napraviti čaj, čajnu mješavinu, kupku, obloge, uvarke, tinkturu te kako koristiti sok iz njezinih listova.

08.03.2025. 15:15

Sjeme kikirikija sadrži brojne vitamine, a osim što je poznat kao grickalica, on se u prehrani može koristiti na razne načine.

22.02.2025. 15:15

Badem je vrlo zdravi orašasti plod koji se u prehrani može koristiti na razne načine. Fra Juro Marčinković objašnjava kako oljuštiti bademe, napraviti od njih mlijeko, ušećeriti ih, napraviti s bademima voćnu salatu, napitak s datuljama, namaz i maslac.

08.02.2025. 15:15

Zeleni čaj ima dugu i bogatu povijest jer se zbog svoje ljekovitosti koristi tisućama godina.

25.01.2025. 15:15

Ljekoviti sastojci korijena ginsenga snizuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju kognitivne funkcije, djeluju na imunitet našeg organizma i cirkulaciju. Fra Juro Marčinković donosi kako od ginsenga napraviti čaj, čajne mješavine, tinkturu, ulje i kreme.