Moja Hrvatska

09.03.2021. 21:00
Ratna (od)šteta
60 min
09.03.2021. 21:00

Potres koji je najprije pogodio Zagreb, a potom Petrinju, Glinu i Sisak, nadahnuo je urednicu Nadu Prkačin da ponovi temu o obnovi Hrvatske nakon Blijeska i Oluje. U to su se vrijeme prilikom obnove događale neke stvari koje ne bi bilo dobro ponoviti. 

Dakle, tema je bila mogu li iskustva poslijeratne obnove pomoći u izgradnji potresom stradalih područja na Banovini, što je hrvatski narod naučio iz vlastitih pogrješaka i kako ih izbjeći u budućnosti. O tome je govorio umirovljeni časnik HV-a, Ivica Markota.

Na samom početku istaknuto je kako ni nakon 30 godina od početka Domovinskog rata Srbija nije uplatila nikakvu odštetu Hrvatskoj. 

– Nijedna hrvatska vlada nema se pravo odreći tih novaca zbog naših budućih generacija. U pitanju su ogromni novci – kazao je Markota.

Naglasio je kako je državna komisija popisala i donijela pravilnik o procjeni štete. Uloženo je puno truda i novca na razini općine i županije kako bi se što bolje i preciznije prikazala procjena štete. 

– Procjena je napravljena dvostruko jer smo znali da su hrvatske cijene određenih kategorija puno manje naspram svjetskih kategorija. Primjerice, saznali smo da u Hrvatskoj ljudski život vrijedi puno manje – otkrio je dodavši kako na Međunarodnom sudu treba dostaviti materijale koje ne dopuštaju nikakve dvojbe.

Naglasio je kako nije samo stvar o naknadi za ubijenu osobu. Štetu je pretrpjela cijela obitelj, država, gospodarski sustav i slično. 

– To je neprocjenjivo s društvenog i kršćanskog stajališta. Međutim, to se moralo definirati radi prava – pojasnio je iznoseći podatak da ukupni iznos štete premašuje 300 milijardi dolara.

– Ne želimo Hrvatsku bez Hrvata. Mi branitelji to ne želimo. Tako da su posljedice svake godine sve teže i teže.

 

11.05.2021. 21:00

Slom 'Velike Srbije' naziv je knjige Georgesa Desbonsa, francuskog odvjetnika, velikog prijatelja Hrvata koji je za svoga vremena ukazivao na nepravdu prema hrvatskom narodu od strane istočnih susjeda.

11.05.2021. 21:00

Slom 'Velike Srbije' naziv je knjige Georgesa Desbonsa, francuskog odvjetnika, velikog prijatelja Hrvata koji je za svoga vremena ukazivao na nepravdu prema hrvatskom narodu od strane istočnih susjeda.

04.05.2021. 21:00

U mjesecu svibnju sjećamo se žrtava komunističkog režima čiji je zaštitni znak zvijezda petokraka. Što taj i danas u hrvatskoj javnosti prisutan znak predstavlja našem gostu Marku Krznariću, hrvatskom branitelju i predsjedniku Hrvatskog domobrana, ogranka Osijek?

04.05.2021. 21:00

U mjesecu svibnju sjećamo se žrtava komunističkog režima čiji je zaštitni znak zvijezda petokraka. Što taj i danas u hrvatskoj javnosti prisutan znak predstavlja našem gostu Marku Krznariću, hrvatskom branitelju i predsjedniku Hrvatskog domobrana - ogranka Osijek?

27.04.2021. 21:00

Zajedništvo Hrvata neprocjenjivo je. Na njega je pozivao i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Ono je uvijek bilo najjače u velikim nedaćama koje su nas pratile kroz povijest. Blagodati zajedništva trebali bi biti plodovi vremena poslije nedaće.

20.04.2021. 21:00

Kako prepoznati velikosrpske projekte čiji su krakovi u hrvatskoj svakodnevnici desetljećima sveprisutni, i treba li njihovom protuhrvatskom djelatnošću biti obeshrabren – govori geopolitički analitičar Zdravko Mikulić.