BLAGOSLOVLJEN TEK

07.12.2022., 21:05
Sarma, japrak, domaći kruh i voćni kolač obitelji Kihak
50 min
07.12.2022., 21:05

Domaćini su Klara i Davorin Kihak, roditelji četvero djece iz Kupinečkog Kraljevca. Svjedoče zašto su se odlučili osnovati obitelj dok je Klara još bila studentica i kako su našli rješenje za različita očekivanja s kojima su ušli u brak. Govore i o Klarinoj teškoj bolesti koja je u potpunosti promijenila njihov život te izazvala najintenzivniju promjenu u odnosu s Bogom. Davorin će se prisjetiti svog duhovnog i fizičkog poduhvata na El Caminu, a otkrit će i važnost zagovora Blažene Djevice Marije i zagovora padre Pija za njihovu obitelj. U kulinarskom dijelu pripremaju domaći kruh sa sjemenkama, sarmu, japrak i voćni kolač s višnjama i marelicama.

 

BISKVIT S VIŠNJAMA I MARELICAMA 

Sastojci: 

8 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke) (domaća, ako je moguće)
200g šećera
4 vanilin šećera 
1 prašak za pecivo 
140g otopljenog maslaca 
200g brašna 

Kompot od višanja
Kompot od marelica 

Priprema:

Prvo umutiti snijeg od bjelanjaka. U žumanjke postepeno dodavati sve sastojke. Na kraju nježno umiješati bjelanjke miješajući drvenom žlicom. Izliti u veliki protvan s papirom za pečenje. Odmah gore posložiti višnje i marelice. Staviti peći u zagrijanu pećnicu 30 min na 180°C. Prilikom serviranja, tko voli, može posuti šećerom u prahu. 

 

KRUH: 

Sastojci: 
 

750g brašna (jednak omjer bijelog, crnog i pirovog)
2 žličice soli
1 žličica suhog kvasca
600ml tople vode 
dodati sjemenke po želji (sjemenke sezama, chia sjemenke i bučine sjemenke)

Priprema: 

Sve suhe sastojke dobro izmiješati. Postepeno dodavati vodu i miješati drvenom žlicom. Pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi  oko 1 sat, može i duže. 
Ponovo promiješati. Kalup za kruh prekriti papirom za pečenje; tijesto presuti unutra; razrezati ga po sredini mokrom špatulom. 

U zagrijanoj pećnici peći: 
- 10 min na max temp
- 30 min na 200°C
- 10 min u ugašenoj pećnici 
- 10 min zamotati u mokru krpu 

Na kraju zamotati u suhu krpu i pustiti da se hladi.

GLAVNO JELO: 

Sastojci: 

2 kg mljevene junetine 
Začini po želji (sol, papar, mješavina začina)
2 velika žuta luka
5 režanja češnjaka
malo ulja
2 dcl mineralne vode
2 šalice riže  
peršina po želji 

 

Priprema: 

Sarme motamo u kiselo zelje. Japrak motamo u blanširane listove raštike.  Ako su listovi premali, sjeckamo raštiku na sitno i dodamo u meso. Napraviti kuglice i posložiti u lonac. U oba lonca ulijevamo kipuću vodu i domaću pasiranu rajčicu. stavimo 1 lovorov list i prstohvat soli. Kuhati oko sat i pol. 

 

Repriza:
čet 13:00, uto 09:10; sub 17:00 sri 01:30, ned 03:50
Fotogalerija
18.01.2023. 21:00

U Novom Marofu domaćini su Sanja i Matija Vragović, mladi roditelji sedmogodišnjeg sina Benjamina.

04.01.2023. 21:05

U emisiji gostuju mladi roditelji Kristina i Saša Novaković. Saša će svjedočiti o svom životu razmetnog sina i odbjegle ovce koja je na kraju uspjela pronaći pravi put.

21.12.2022. 21:05

U zagrebačkoj četvrti Trnovčica Rafu su ugostili Danijela i Dražen Jerkunica, bračni par koji svjedoči o svom dugom putu obraćenja. Dugogodišnji život bez sakramenata i vjere počeo se mijenjati kada su stavili Gospodina u središte svoga života.

07.12.2022. 21:05

Domaćini su Klara i Davorin Kihak, roditelji četvero djece iz Kupinečkog Kraljevca. Svjedoče zašto su se odlučili osnovati obitelj dok je Klara još bila studentica i kako su našli rješenje za različita očekivanja s kojima su ušli u brak.

16.11.2022. 21:05

U Bjelovaru su ''Blagoslovljenom teku'' domaćini Kristina i Željko Manjkas, par s 28 godina bračnog staža i roditelji sedmero djece.

02.11.2022. 21:05

Rafo odlazi u općinu Vidovec pokraj Varaždina gdje ga čekaju Jasmina i Jurica Canjuga, par koji je u braku 18 godina, a roditelji su Marte i Karla.