13.06.2019., 18:24
Artičoka
zs-articoka
30 min
13.06.2019., 18:24

Artičoka se kao povrtna biljka uzgaja u svim zemljama Sredozemlja, pa tako i u Hrvatskom primorju, ali samo u najtoplijim predjelima i na glinenim zemljištima, u srednjoj i južnoj Dalmaciji. U prehrani se upotrebljavaju samo cvatne glavice i to prije cvatnje, ali cijela biljka s korijenom obiluje ljekovitim tvarima koje sadrže biljni sok. U narodu je artičoka poznata i koristila se za poticanje apetita, liječenje loše probave te kroničnih upala jetre i bubrega.

Repriza:
zs-articoka
08.03.2025. 15:15

Sjeme kikirikija sadrži brojne vitamine, a osim što je poznat kao grickalica, on se u prehrani može koristiti na razne načine.

22.02.2025. 15:15

Badem je vrlo zdravi orašasti plod koji se u prehrani može koristiti na razne načine. Fra Juro Marčinković objašnjava kako oljuštiti bademe, napraviti od njih mlijeko, ušećeriti ih, napraviti s bademima voćnu salatu, napitak s datuljama, namaz i maslac.

08.02.2025. 15:15

Zeleni čaj ima dugu i bogatu povijest jer se zbog svoje ljekovitosti koristi tisućama godina.

25.01.2025. 15:15

Ljekoviti sastojci korijena ginsenga snizuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju kognitivne funkcije, djeluju na imunitet našeg organizma i cirkulaciju. Fra Juro Marčinković donosi kako od ginsenga napraviti čaj, čajne mješavine, tinkturu, ulje i kreme.

10.01.2025. 15:15

Kelj je vrlo zdrava povrtna biljka koja se može na razne načine koristiti u prehrani. Fra Juro Marčinković donosi kako napraviti različita variva od kelja, kako ga kombinirati sa zobenim pahuljicama, heljdom, za doručak s jajima te zdravi čips.

28.12.2024. 15:15

Batat je vrlo zdravo povrće koje sadrži mnogo beta-karotena, vitamina, minerala i vlakana. Koristan je za organizam, a često ga se naziva 'starterom' imuniteta. Fra Juro Marčinković savjetuje da što više konzumirate batat te donosi recepte kako ga pripremati.