Pelin je biljka koja ima snažan, karakterističan miris i gorak okus. On se ponajprije navodi kao lijek za želudac i žučne tegobe, ali postoji i cijeli niz bolesti koje se liječe pelinom: koristi se kod svih želučanih i probavnih smetnji, potiče apetit, uklanja teški zadah iz usta i nadi-manje, jača želudac, jetru, pluća i srce, poboljšava rad bubrega, preporučuje se ljudima bez žučne vrećice, učinkovito djeluje protiv vodene bolesti, bijelog pranja kod žena, nervne iscrpljenosti i nervoze, slabog spavanja i glavobolje uzrokovane nervozom. Pelin također liječi unutrašnja trovanja, čak i otrovanja otrovnim plodovima biljaka i olovom, liječi kožne bolesti, ubode insekata, a preporučuje se i za istjerivanje crijevnih parazita kod djece.
30 min
05.12.2019., 10:57
Repriza:
28.12.2024. 15:15
Batat je vrlo zdravo povrće koje sadrži mnogo beta-karotena, vitamina, minerala i vlakana. Koristan je za organizam, a često ga se naziva 'starterom' imuniteta. Fra Juro Marčinković savjetuje da što više konzumirate batat te donosi recepte kako ga pripremati.
14.12.2024. 15:15
Bamija je biljka čije konzumiranje stimulira probavni sustav, jača rad srca te smanjuje kolesterol u krvi, a posebno je korisna i djelotvorna kod dijabetičara jer regulira razinu šećera u krvi.
23.11.2024. 15:15
Pistacija je bogata zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Fra Juro Marčinković objašnjava kako pistacije možete pržiti, sušiti, blanširati, soliti.
09.11.2024. 15:15
Chia sjemenke sadrže mnogo potrebnih vlakana koja se apsorbiraju u debelolm crijevu što dovodi do pravilnog rada probavnog sustava. One su prirodan i snažan antioksidans koji smanjuje krvni tlak, a djelotvorne su i u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.
26.10.2024. 15:15
Ljekovita biljka tušt bogata je antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama. U narodnoj medicini koristi se protiv čireva, za zacjeljivanje rana, smanjenje tjelesne temperature i šećera u krvi.
12.10.2024. 15:15
Fra Juro Marčinković u ovoj emisiji govori koje su životne namirnice dobre i učinkovite za zdravlje i normalno funkcioniranje našeg srca, a koje su štetne i zašto ih treba ukloniti iz prehrane ili svesti na minimum.