05.12.2019., 10:57
Pelin
pelin
30 min
05.12.2019., 10:57

Pelin je biljka koja ima snažan, karakterističan miris i gorak okus. On se ponajprije navodi kao lijek za želudac i žučne tegobe, ali postoji i cijeli niz bolesti koje se liječe pelinom: koristi se kod svih želučanih i probavnih smetnji, potiče apetit, uklanja teški zadah iz usta i nadi-manje, jača želudac, jetru, pluća i srce, poboljšava rad bubrega, preporučuje se ljudima bez žučne vrećice, učinkovito djeluje protiv vodene bolesti, bijelog pranja kod žena, nervne iscrpljenosti i nervoze, slabog spavanja i glavobolje uzrokovane nervozom. Pelin također liječi unutrašnja trovanja, čak i otrovanja otrovnim plodovima biljaka i olovom, liječi kožne bolesti, ubode insekata, a preporučuje se i za istjerivanje crijevnih parazita kod djece.

Repriza:
pelin
22.02.2025. 15:15

Badem je vrlo zdravi orašasti plod koji se u prehrani može koristiti na razne načine. Fra Juro Marčinković objašnjava kako oljuštiti bademe, napraviti od njih mlijeko, ušećeriti ih, napraviti s bademima voćnu salatu, napitak s datuljama, namaz i maslac.

08.02.2025. 15:15

Zeleni čaj ima dugu i bogatu povijest jer se zbog svoje ljekovitosti koristi tisućama godina.

25.01.2025. 15:15

Ljekoviti sastojci korijena ginsenga snizuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju kognitivne funkcije, djeluju na imunitet našeg organizma i cirkulaciju. Fra Juro Marčinković donosi kako od ginsenga napraviti čaj, čajne mješavine, tinkturu, ulje i kreme.

10.01.2025. 15:15

Kelj je vrlo zdrava povrtna biljka koja se može na razne načine koristiti u prehrani. Fra Juro Marčinković donosi kako napraviti različita variva od kelja, kako ga kombinirati sa zobenim pahuljicama, heljdom, za doručak s jajima te zdravi čips.

28.12.2024. 15:15

Batat je vrlo zdravo povrće koje sadrži mnogo beta-karotena, vitamina, minerala i vlakana. Koristan je za organizam, a često ga se naziva 'starterom' imuniteta. Fra Juro Marčinković savjetuje da što više konzumirate batat te donosi recepte kako ga pripremati.

14.12.2024. 15:15

Bamija je biljka čije konzumiranje stimulira probavni sustav, jača rad srca te smanjuje kolesterol u krvi, a posebno je korisna i djelotvorna kod dijabetičara jer regulira razinu šećera u krvi.