11.10.2019., 16:11
Smokva
30 min
11.10.2019., 16:11

Smokva se tisućama godina upotrebljava u prehrani, ali i za liječenje. Rado se jedu i svježe i suhe smokve, a posebno su ukusne svježe. Ublažavaju glad, tako da pojede li se samo jedna smokva svaki sat vremena, uklonit će se glad, a istodobno hrani živce i mozak te ubrzava mršavljenje. Osobama koje imaju nisku razinu šećera u krvi i ovisni su o slatkišima upravo je smokva najbolja alternativa. Ona sadrži vrlo mnogo sluzi i zato je odlična za čišćenje organizma i crijeva. Sitno, tvrdo sjeme u mesu smokve vrlo je djelotvorno u crijevima.

Repriza:
12.04.2025. 15:15

Heljda je žitarica koja sadrži bjelančevine, vitamine, minerale, vlakna, fosfor, magnezij, cink, željezo vitamine B1 i B2, a ne sadrži gluten.

22.03.2025. 15:15

Vrba je drvo čiji ljekoviti sastojci djeluju kao prirodni aspirin. Korisni za naše zdravlje jesu listovi i kora. Fra Juro Marčinković pokazuje kako od vrbe napraviti čaj, čajnu mješavinu, kupku, obloge, uvarke, tinkturu te kako koristiti sok iz njezinih listova.

08.03.2025. 15:15

Sjeme kikirikija sadrži brojne vitamine, a osim što je poznat kao grickalica, on se u prehrani može koristiti na razne načine.

22.02.2025. 15:15

Badem je vrlo zdravi orašasti plod koji se u prehrani može koristiti na razne načine. Fra Juro Marčinković objašnjava kako oljuštiti bademe, napraviti od njih mlijeko, ušećeriti ih, napraviti s bademima voćnu salatu, napitak s datuljama, namaz i maslac.

08.02.2025. 15:15

Zeleni čaj ima dugu i bogatu povijest jer se zbog svoje ljekovitosti koristi tisućama godina.

25.01.2025. 15:15

Ljekoviti sastojci korijena ginsenga snizuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju kognitivne funkcije, djeluju na imunitet našeg organizma i cirkulaciju. Fra Juro Marčinković donosi kako od ginsenga napraviti čaj, čajne mješavine, tinkturu, ulje i kreme.