Tema ove epizode je vinova loza, neki od uobičajenih naziva za ovu biljku u Hrvatskoj su još čokot, loza, trs,ili vinski trs. Juro Marcinkovic donosi vam savjete kako listove vinove loze, grožđe te vino i vinski ocat koristiti kod glavobolje, prehlade, upale mjehura, oboljenja gušterače zatim pripreme čaja i uvaraka za liječenje ozeblina te dobru cirkulaciju. Listovi vinove loze različitih su oblika i također različite zelene boje što ovisi o vrsti vinove loze. Plod grožđe je u obliku grozda, dozrijeva od kolovoza do listopada. Veličina zrna i boja ploda se razlikuju od vrste do vrste, a plod se može koristiti svjež, sušen te prerađen u voćne sokove ili alkohol. Najpoznatiji proizvod ploda vinove loze je vino.
30 min
24.10.2018., 16:17
Repriza:
23.11.2025. 15:15
Pistacija je bogata zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Fra Juro Marčinković objašnjava kako pistacije možete pržiti, sušiti, blanširati, soliti.
09.11.2024. 15:15
Chia sjemenke sadrže mnogo potrebnih vlakana koja se apsorbiraju u debelolm crijevu što dovodi do pravilnog rada probavnog sustava. One su prirodan i snažan antioksidans koji smanjuje krvni tlak, a djelotvorne su i u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.
26.10.2024. 15:15
Ljekovita biljka tušt bogata je antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama. U narodnoj medicini koristi se protiv čireva, za zacjeljivanje rana, smanjenje tjelesne temperature i šećera u krvi.
12.10.2024. 15:15
Fra Juro Marčinković u ovoj emisiji govori koje su životne namirnice dobre i učinkovite za zdravlje i normalno funkcioniranje našeg srca, a koje su štetne i zašto ih treba ukloniti iz prehrane ili svesti na minimum.
14.09.2024. 15:15
Sindrom slomljenog srca je stanje koje je najčešće uzrokovano emocionalnim i psihološkim stresom koji su nastali kao posljedica iznenadnih događanja.