Tema ove epizode je vinova loza, neki od uobičajenih naziva za ovu biljku u Hrvatskoj su još čokot, loza, trs,ili vinski trs. Juro Marcinkovic donosi vam savjete kako listove vinove loze, grožđe te vino i vinski ocat koristiti kod glavobolje, prehlade, upale mjehura, oboljenja gušterače zatim pripreme čaja i uvaraka za liječenje ozeblina te dobru cirkulaciju. Listovi vinove loze različitih su oblika i također različite zelene boje što ovisi o vrsti vinove loze. Plod grožđe je u obliku grozda, dozrijeva od kolovoza do listopada. Veličina zrna i boja ploda se razlikuju od vrste do vrste, a plod se može koristiti svjež, sušen te prerađen u voćne sokove ili alkohol. Najpoznatiji proizvod ploda vinove loze je vino.
![fra-juro-vinova-loza-ltv](/sites/default/files/styles/main_slideshow_image_1900x720/public/a8ae4715-9f64-11ea-a850-12ab593c0590.jpg?itok=fx3eIJoX)
![fra-juro-vinova-loza-ltv](/sites/default/files/styles/emisija_content_slika_550x310_/public/a8ae4715-9f64-11ea-a850-12ab593c0590.jpg?itok=BdC2kSJO)