"Crkva ususret osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima''

"Crkva ususret osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima''

Otvoren je 11. pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike - "Idi pa i ti čini tako (Lk 10, 37)."

Autor
Laudato
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
05.03.2024 16:57

 

Otvoren je 11. pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike, s fokusom na osobe s invaliditetom i njihove obitelji. Nakon molitve Srednjeg časa, pozdravnu riječ okupljenima u dvorani ''Vijenac'' uputio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Naglasio je važnost teme kolokvija, ističući da Crkva predstavlja obitelj u kojoj svaka osoba, posebno ona najranjivija, ima posebno mjesto.

Nadbiskup Kutleša se osvrnuo na prispodobu o milosrdnom Samarijancu, iz koje je preuzeto geslo skupa. "Oni koji su potrebni naše pomoći zrcalo su zajednice," ustvrdio je, te dodao da to potiče na propitkivanje je li zajednica postala samodostatna ili je otvorena za potrebe onih najmanjih, s kojima se poistovjetio sam Krist Gospodin.

Predsjednik HBK-a naglasio je da odabrano geslo "potiče na djelovanje koje proizlazi iz pozornosti i milosrđa, a ne iz proračunatosti, teorija i programa", u skladu s poticajem pape Franje iz Apostolske pobudnice Evangelii gaudium. "Ta pozornost puna ljubavi početak je prave brige za njegovu osobu" (EG 199), kazao je.

Kutleša je dodao da su pozornost i osjećaj za potrebe drugih osnovni preduvjeti svakog angažmana. "Ako toga nema, izostaje milost susreta koja sve preobražava i uvodi u dinamiku darivanja."

Također je istaknuo da osobe s invaliditetom kriju veliki potencijal i bogatstvo. "Često su, zahvaljujući svojoj osjetljivosti, pravi učitelji iskrenog izražavanja osjećaja i osjetljivosti prema dubinama duše svakoga tko ih susreće," rekao je. Upozorio je na potrebu suočavanja s oblicima neprepoznavanja i zanemarivanja njihovih potreba, te naglasio važnost zajedničkog angažmana. "Ta neprepoznavanja odražavaju naše osobne ranjivosti i ranjivosti naših zajednica, a njihovim otklanjanjem svi zajedno rastemo," poručio je.

Nadbiskup Kutleša je zaključio da je Crkva majka, a od majke nitko nije domišljatiji u ljubavi. Zazvavši blagoslov na sudionike, poželio im je da u darivanju sebe najslabijima otkriju "duboku istinu da od njih daleko više primamo, nego što možemo dati".

Predsjednik Vijeća HBK-a za laike, riječki nadbiskup Mate Uzinić, iznio je uvodne misli u rad kolokvija. Napomenuo je da se kolokvij uklapa u širi kontekst pastoralnog ciklusa usmjerenog osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, koji je otvoren na Nacionalnim studijskim danima u Topuskom, u ožujku 2023. godine.

Ciklus zajednički provode Vijeće HBK-a za život i obitelj, Vijeće HBK-a za laike te Pododbor za osobe s invaliditetom. Ove godine ta vijeća su se pridružila Vijeću HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju te Vijeću HBK-a za kler u organizaciji kolokvija.

Monsinjor Uzinić je naveo razloge pokretanja ciklusa: slabu uključenost osoba s invaliditetom u crkvene zajednice zbog prepreka i predrasuda, nedovoljno razvijen pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u hrvatskim biskupijama, te izostanak sustavnije izobrazbe pastoralnih djelatnika za rad s osobama s invaliditetom.

Kao tri glavna cilja ciklusa, izdvojio je:

  • Senzibilizaciju crkvene javnosti o problematici osoba s invaliditetom.
  • Razvoj pastoralne skrbi za osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te njihovih obitelji, uz imenovanje povjerenstava za pastoral osoba s invaliditetom u što više biskupija.
  • Poticanje vjernika na dodatni angažman u korist osoba s invaliditetom i njihove obitelji, uz osmišljavanje i provedbu izobrazbe pastoralnih djelatnika za rad s njima.

Nadbiskup Uzinić zaključio je da će kolokvij pridonijeti ostvarenju ciljeva, potvrđujući to odazivom svećenika i laika uključenih u pastoralni i stručni rad s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima. "To područje možda i više od drugih podrazumijeva suradnju, timski rad i multidisciplinarnost," rekao je, najavivši teme predavanja i predavače. Skup će uključivati i okrugli stol te tematske rasprave, a prvoga dana sudionici će zajedno slaviti euharistijsku žrtvu.

*Glavni cilj otvaranja naše rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Dražen Kutleša

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više