Antunovi ljiljani

Antunovi ljiljani

Zajednica koja okuplja djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom svih dobi, uzrasta, interesa i dijagnoza.
 

Autor
Laudato
Fotograf
Le Dori studio
Objavljeno:
 
04.07.2023 13:50

 

Potrebiti su posvuda oko nas. Svakodnevno možemo susresti stare i nemoćne, bolesne, djecu i mlade, osobe s invaliditetom ili intelektualnim poteškoćama. Potrebitih (u što dakako ubrajamo i siromašne) će uvijek biti, ali ne će se uvijek naći onih koji bi im priskočili u pomoć. Antunovi ljiljani su zajednica koja okuplja djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom svih dobi, uzrasta, interesa i dijagnoza. Osnovana je prošle godine na inicijativu fra Ivana M. Lotara, a danas ćemo reći nešto više o njoj i njezinu djelovanju.

Započnimo od naziva – zašto ''Antunovi ljiljani''? Zaštitnik bazilike na Svetom Duhu, sv. Antun Padovanski, sadržan je u naslovu. S druge strane, ljiljan je simbol bazilike i poznat je po svome mirisu, ljepoti, bjelini, a predstavlja čistoću i nevinost koju prepoznajemo kod naših, ljudskih Ljiljana. Redovito je sv. Antun u umjetnosti prikazivan s Djetetom Isusom i ljiljanom u rukama – drži dvije vrhke stvari i brine za njih. Na sličan se način u nazivu Antunovi ljiljani nalaze sve osobe u potrebi: s tjelesnim, intelektualnim i drugim poteškoćama.

''Želio sam u središte staviti obitelj u svim njezinim varijantama s kojima se susrećemo u društvu. Sve je nekako potaknuto osobnim iskustvom – moj brat Kristijan (23) je osoba s teškoćama u razvoju. Odrastajući s njim i volontirajući u zajednici 'Vjera i svjetlo', u meni se probudila svijest o toj životnoj opciji. U župi smo tako odlučili uputiti javni poziv svima onima koji su se željeli odazvati na takvo nešto. Cilj naših mjesečnih susreta je dvojak: briga za roditelje i briga za Antunove prijatelje, a to su upravo osobe s teškoćama u razvoju'', ispričao nam je fra Ivan M. Lotar, rektor bazilike sv. Antuna Padovanskog.

Istaknuo je i činjenicu kako je tijekom svog redovničkog djelovanja zamijetio kako na svetim Misama ima vrlo malo osoba s invaliditetom, odnosno osoba s teškoćama u razvoju. To ga je potaknulo na razmišljanje i pitanje kako doprinijeti da i takve osobe dođu u crkvu i da zajedno slave Euharistiju. Također, kazao je kako u Zagrebu ne postoji dovoljno civilnih udruga koje bi pomagale osobama s invaliditetom, a posebice nema dovoljno crkvenih ustanova. U tom smislu, fra Ivan Marija je učinio veliki korak pri pokretanju pastorala za osobe s invaliditetom.

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Antunovi ljiljani (1)

 

Antunovi ljiljani (2)

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više