Deset godina zajednice Vjera i Svjetlo "Živi potočić"

Deset godina zajednice Vjera i Svjetlo "Živi potočić"

Zajednica ViS "Živi potočić" iz Otoka proslavila je svoj deseti rođendan uz slavlje svete Mise u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Autor
Laudato
Fotograf
ViS/Josipa Hrehorović
Objavljeno:
 
05.06.2024 19:22

 

Vjera i svjetlo” (ViS) međunarodna je zajednica s posebnim poslanjem: okupljanjem osoba s intelektualnim poteškoćama, njihovih obitelji i prijatelja u duhu ljubavi, podrške, zajedništva i duhovnog rasta. Ovu nadahnjujuću zajednicu, koja proizlazi iz kršćanskog identiteta, davne 1971. godine osnovali su Jean Vanier i Marie-Hélène Mathieu s ciljem pružanja svjetlosti životima onih čije sposobnosti često nisu prepoznate ili su nedovoljno cijenjene. Isus Krist predstavio se kao svjetlost svijeta (usp. Iv 8,12), a svjetlost rastjeruje tminu i razotkriva sve što je tama skrivala. U zajedništvu se izgrađuje povjerenje i ljubav, a osobe s intelektualnim teškoćama tako se mogu osjećati sigurno i u zagrljaju sigurnosti pokazati sve svoje talente i vrijednosti koje baštine. A kroz druženja uz podršku roditelja i prijatelja, svaka osoba s teškoćama ne samo da prima nego i daje ono što ima – bogaćenje u dobrom duhu postaje obostrano, a darivanje međusobno.

Misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku, u subotu 1. lipnja 2024., Zajednica ViS Živi potočić iz Otoka proslavila je svoj deseti rođendan. Prvu svijeću zapalila im je 25. svibnja 2014. godine prijateljska Zajednica "Srce sv. Vinka Pallottija" iz Vinkovaca i ostali su stalna podrška otočkoj novoosnovanoj zajednici. Misnom slavlju su, uz slavljenike, nazočili gosti: Zajednica "Noa" iz Županje i već spomenuta Zajednica "Srce sv. Vinka Pallottija" iz Vinkovaca te župljani Župe Otok.

Euharistijsko slavlje tom je prigodom predslavio duhovni asistent Zajednice "Živi potočić" i domaći župnik, preč. Antun Knežević. Uvodeći u misno slavlje, izrazio je radost što je Zajednica u Župi Otok uspjela, unatoč nekim nedaćama (koronakriza), ali i radost što može pozdraviti uvijek  drage goste iz Vinkovaca i Županje koji su vrlo bliski otočkoj Zajednici.

Nastavno na pročitano Evanđelje u homiliji je župnik rekao: "Subota je kod Židova već u Mojsijevo doba važila kao dan koji je posvećen Bogu. U subotu su bili zabranjeni svi teži poslovi i dulja putovanja. Mi danas slavimo umjesto subote nedjelju kao dan Božji. Isus je rekao da nije došao ukinuti taj zakon, nego ga nadopuniti. Jedna od dopuna sastojala se u tome da je propisu o suboti vratio prvobitni sadržaj i pravi smisao. Subotom je ozdravljao bolesnike, naučavao je da subotu pravilno shvaćamo i štujemo samo ako nas to čini boljim ljudima."

Govoreći o farizejskoj osudi Isusova učenja, kazao je: "Otkad se čovječanstvo udružuje u zajednice, zna da su za zajednički život potrebni zakoni i propisi. To građane obvezuje, ali samo do te mjere da može zajednica funkcionirati i da pojedinac može u njoj bolje napredovati. Propis ne smije čovjeka lišavati čovječnosti, on ga mora činiti boljim čovjekom. To se dogodilo i s propisom o suboti. Branio je subotom činiti dobra djela. A Gospodin dopušta uvijek činiti dobra djela.

I danas nama svima ovdje okupljenima Gospodin govori: 'Tu sam danas među vama, ne bojte se! Dijelim danas vašu radost i želim vam pomoći. Bez obzira na to što je danas subota. Ja sam u svakome od vas! Vama blizu! Pružam vam ruku i srce. Radujte se i veselite!'" zaključio je župnik Knežević.

Na kraju misnog slavlja voditeljica Zajednice ViS Živi potočić Martina Pandža upoznala je nazočne s djelovanjem Zajednice tijekom prvih deset godina i zahvalila svim prijateljima Zajednice te podijelila Zahvalnice svima koji su pomogli u djelovanju otočke Zajednice VIS.

Slavlje je nastavljeno zajedničkim blagovanjem i druženjem u kripti crkve, a veselje su uzveličali mladi tamburaši, čemu su se osobito obradovali članovi svih zajednica.

*Glavni cilj otvaranja naše nove “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

ViS

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više