Humorom protiv sljepoće

Humorom protiv sljepoće

Ispunjeni život slijepog mladića.

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
09.03.2023 08:12

 

Ivan Bogdanović slijep je od rođenja, ali to ga nije pokolebalo da živi život punim plućima. Trenutačno radi na Sveučilištu u Splitu kao voditelj ureda za studente s invaliditetom. Uz to, član je Upravnog odbora Županijske udruge slijepih Split. Voli sport, posebice nogomet (na svakoj je utakmici Hajduka), a od hobija ističe čitanje i pisanje. Voli on i ekstremne sportove – štoviše, skočio je s najviše točke splitskog Poljuda. Ono što sa sobom nosi kroz život jest i humor.

– Društvo nas slijepe percipira kao osobe koje žive u mraku, koje sve vide crno. Valjda je onda i jedini humor koji znamo crni humor. Humor je lijek. I da ga nema, ne bi ni nas bilo. Razlika između humora i umora u jednom je slovu, ali puno toga mijenja – govori Ivan.

Zaista, uz dobru dozu humora lakše je kročiti kroz život, zaliječiti rane i rješavati probleme. Smijeh zaista može biti lijek, a Ivan to radosnim osmijehom i ugodnim pošalicama dokazuje svakoga dana. 

Slijepe osobe imaju pravo na jedan štap godišnje od države, a Ivanu ni dva ne bi bila dovoljna. Puno se kreće, hoda i koristi štap, stoga je razumljivo da se to pomagalo više troši i uništava. Koristi svaki dan kako bi radio ono što voli. Jednostavno, ne želi stajati na mjestu i sažalijevati se govoreći da ne može ovo ili ono učiniti zbog sljepoće.

– Mediji nas većinom prikazuju ili kao superheroje koji sve mogu učiniti unatoč invaliditetu, ili kao marginalce koje treba žaliti. Trebamo krenuti od osobne odgovornosti, sami moramo mijenjati stvari. Stoga i roditelje potičem da puste svoju djecu da ponekad i padnu. Samo ako padnemo, možemo ustati. Tako je i s osobama s invaliditetom; trebaju se svi boriti, nema odustajanja. Moramo biti ti koji će svojim angažmanom, pozitivnim primjerom i sinergijskim efektom pokušati utjecati na društvo. Moramo mijenjati sebe, jer na taj način možemo mijenjati i društvo – zaključio je Ivan.

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike ''Vrijediš više'' jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više