Najbolji čovjekov prijatelj

Najbolji čovjekov prijatelj

Koliko pas vodič znači slijepim osobama?

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
21.11.2023 10:50

 

Sljepoća je izazov koji može značajno utjecati na svakodnevni život, ali uz podršku pasa vodiča, ti izazovi postaju manje nenadvladivi. Ovi posebno obučeni psi nisu samo životinje pratitelji, već nezamjenjivi partneri i oči onima koji se oslanjaju na njihovu vještinu, vjernost i ljubav. Psa vodiča obučava se da pruža praktičnu pomoć svojim vlasnicima, ali oni predstavljaju mnogo više od toga. Slijepim osobama ovi psi nisu samo sredstvo kretanja, već i snažna emocionalna podrška. Oni donose sigurnost, samostalnost i osjećaj pouzdanja u okolinu koja bi inače bila puna izazova. I da, između pasa vodiča i slijepih osoba može se razviti pravo prijateljstvo, stoga se ne kaže bez razloga da je pas “najbolji čovjekov prijatelj”. 

Duboka emocionalna veza između slijepih osoba i njihovih pasa vodiča nešto je što dodatno uljepšava svaki dan tim osobama s invaliditetom. Ovi psi nisu im samo radni partneri, već su i neizmjerni izvor ljubavi, podrške i prijateljstva. Njihova prisutnost pruža osjećaj samostalnosti, a istovremeno i osjećaj da nisu sami u svijetu koji im može biti nepoznat i ponekad zastrašujuć. Nadalje, zajednički život s psom vodičem za slijepe osobe obogaćuje svakodnevnicu na načine koji su često neopisivi. Ti psi ne samo da pružaju praktičnu pomoć već i podižu raspoloženje svojih vlasnika, donoseći radost i sreću u njihove živote. Odnos između slijepe osobe i psa vodiča često je dubok, pun povjerenja i uzajamne privrženosti.

Prema trenutačno dostupnim informacijama, broj pasa vodiča u Hrvatskoj obično se procjenjuje na nekoliko desetaka do stotina pasa, ali točan broj mogao bi se razlikovati ovisno o trenutačnom stanju obuke pasa i potražnji slijepih osoba. Ovomu treba svakako dodati i brigu za pse vodiče, koju ne smijemo smetnuti s uma. Kako pas vodič brine za svoga vlasnika, vodeći ga ulicama grada u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, tako i on sam zahtijeva pažnju i brigu. Ponajprije govorimo o pravilnoj prehrani, veterinarskoj kontroli, ali i njezi koja je potrebna svakom psu. Zatim dolazimo do novih pitanja i izazova o kojima valja dodatno promišljati kako bi se slijepim osobama uvelike olakšao život. Ne može se stvar riješiti ako slijepoj osobi damo psa vodiča, već treba osigurati i da se vlasnik može brinuti o svome psu te da ljubimac ima adekvatne uvjete za život. Ukoliko na ispravan način riješimo i taj zahtjev koji se pred nas stavlja, utoliko možemo govoriti o pravoj simbiozi između slijepe osobe (vlasnika) i psa vodiča.
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više