“Njegov osmijeh je zarazan i može mi uljepšati svaki dan"

“Njegov osmijeh je zarazan i može mi uljepšati svaki dan"

Život s bratom koji ima sindrom Down protkan je radošću i smijehom.

Autor
Laudato
Fotograf
Unsplash
Objavljeno:
 
09.05.2023 14:02

 

Sindrom Down je kromosomski poremećaj koji nastaje uslijed viška dijela ili jednog kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj onemogućava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta i uzrokuje pogrješno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom na to da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip Downova sindroma poznat je i kao "trisomija 21" (usp. SINDROM DOWN).

Osobe sa sindromom Down nalaze se među nama i dio su naše zajednice, pohađaju školu, a neke su i zaposlene. A kako je to živjeti pod istim krovom s takvim osobama s nama je podijelila Petra. Kaže kako joj je briga za njenog brata obilježila svaki dio života. 

“Starija sam od brata četiri godine i od malena sam se družila s njime kao i s drugim prijateljicama i prijateljima, samo s dodatnom dozom empatije i nježnosti. Vjerojatno neki misle kako je teško živjeti s osobom koja ima sindrom Down, ali njegova prisutnost je donijela puno ljubavi i smijeha u našu obitelj. Mislim da to mogu potvrditi i naši roditelji.

Matej je poseban dar u našoj obitelji. Njegovo rođenje još je snažnije zbližilo cijelu našu obitelj i dozvalo nam je u pamet da su djeca dar koji dolazi od Boga”, posvjedočio je njihov otac Ivan.

Petra dalje svjedoči kako u početku, kada ljudi po prvi puta vide Mateja, imaju razne predrasude, ali one se mijenjaju nakon što ga upoznaju. Smatra kako je naše društvo možda još uvijek nedovoljno zrelo za prihvaćanje osoba sa sindromom Down, al ii to se polako mijenja.

Njegov osmijeh je zarazan i može mi uljepšati svaki dan. Pogledajte njegove oči, tako su nevine i pune ljubavi i dobrote, a to mogu osjetiti svi nakon što upoznaju Mateja. Naš odnos nije samo relacijski (brat – sestra), već je nešto puno dublje. Matej pokazuje ogromnu empatiju prema meni i uvijek prije svih osjeti ako sam me nešto muči, ako sam tužna ili potištena. Zahvalna sam do neba na bratu kojeg imam i ne bih ga mijenjala ni za jednog drugog”, zaključila je Petra.

Na sve ovo samo možemo dodati kako je važno da kao društvo naučimo razviti empatiju i razumijevanje prema onima koji su drugačiji kod nas. Uvijek je vrijedno ponoviti kako nas različitosti obogaćuju!

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više