Papa Franjo i osobe s invaliditetom

Papa Franjo i osobe s invaliditetom

Pontifikat Svetoga Oca usmjeren je na one najranjivije među nama.

Autor
Laudato
Fotograf
Daniel Ibánez/Vatican Media
Objavljeno:
 
04.08.2023 14:00

 

Papa Franjo od početka svoga pontifikata 2013. godine, dakle već cijelo desetljeće, nastoji podizati svijest o poštivanju svakog ljudskog života. Raznim porukama, promišljanjiima i katehezama Sveti Otac ne odustaje progovarati o vrijednosti i dostojanstvu svake ljudske osobe. Ističući kako je svaka osoba jedinstvena i neponovljiva, Papa na sebi svojstven način nastoji graditi bratsko društvo – ono koje prihvaća drugoga, ima sluha za sve one u potrebi i na poseban način brine o onima najranjivijima među nama. U tu skupinu svakako ulaze i osobe s invaliditetom. U tom smislu, papa Franjo se bori protiv mentaliteta odbacivanja, osude, narcizma, egoizma i eugeničkog pristupa životu. Naprotiv spomenutom, kršćanin bi morao u bližnjemu, svakom bratu i sestri, vidjeti Krista koji je Imago Dei (slika Božja). Na tome tragu, nema podjele u razini čovječnosti, jer svi smo stvoreni na Božju sliku i priliku.

''Potrebno je razviti antitijela protiv kulture koja jedne živote smatra 'prvom ligom', a druge 'drugom ligom': to je socijalni grijeh! Treba imati hrabrosti dati glas onima koji su diskriminirani zbog stanja invalidnosti, jer ih se, nažalost, u nekim zemljama, i dan-danas teškom mukom prepoznaje kao osobe jednakog dostojanstva, kao braću i sestre u čovještvu'' (Poruka pape Franje za Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2019.).

Kad se 13. prosinca 2021. Papa susreo s predstavnicima Instituta Serafico iz Asiza, povodom 150. obljetnice njegova ustanovljenja, iznova je naglasio vrijednost ljudskog života i važnost osoba s invaliditetom. ''Svaka je ljudska osoba dragocjena, ima vrijednost koja ne ovisi o onomu što ima ili o njezinim sposobnostima, nego o jednostavnoj činjenici da je osoba, slika Božja'', kazao je tom prigodom.

Na Svjetski dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2022. godine, Papa je osobama s invaliditetom poručio: ''U ovom vremenu, u kojemu svakodnevno slušamo ratne izvještaje, vaše je svjedočanstvo konkretan znak mira, znak nade za humaniji i bratskiji svijet. (...) Stvarati i podupirati inkluzivne zajednice znači ukloniti svaku diskriminaciju te konkretno zadovoljiti potrebu svake osobe da se osjeća priznatom i dijelom zajednice. Nema, naime, uključivanja ako nedostaje iskustvo bratstva i uzajamnoga zajedništva. Nema inkluzije ako ona ostaje moto, formula koju valja rabiti u politički korektnim govorima ili zastava koju valja prisvojiti. Nema inkluzije ako nema obraćenja u ostvarivanju zajedničkoga života i odnosā''.

Naravno da, zbog opsega članka, ne možemo izložiti sva nastojanja pape Franje prema osobama s invaliditetom, ali jedno je sigurno – one se nalaze u samom središtu njegova pontifikata. Njihova krhkost, slabost, a ponekad i bespomoćnost, vapaj su svima nama – vapaj koji govori: ''Vrijedan si u Božjim očima, unatoč svim svojim slabostima, grijesima i ograničenjima''. Promatrajući Papin primjer, pokušajmo i mi, svakoga dana, u onima najranjivijima pored sebe prvenstveno prepoznati vlastiti odraz, a onda i Božju sliku.

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više