''Posebno pamtim prvi nastup u Ciboni 2017.''

''Posebno pamtim prvi nastup u Ciboni 2017.''

Fra Ivan Matić prisjeća se prvog koncerta i najboljih izdanja ''Progledaj srcem''.

Autor
Laudato/V.C.V.
Fotograf
Ivan Santro
Objavljeno:
 
02.03.2024 16:08

 

Od početka projekta Laudato TV-a među najvećim prijateljima i suradnicima je i fra Ivan Matić. Voditelj Kuće susreta Tabor sudjelovao je u proteklih deset godina na ''Progledaj srcem'' kao podržavatelj, izvođač i duhovnik. Zato smo ovih dana sjeli s njim i prisjetili se najvećih i njemu najdražih izdanja ovog događaja koji je iz koncerta podrške osnivanju katoličke televizije izrastao u nacionalnu duhovnu obnovu koja se održava dva dana u najvećoj dvorani u zemlji. Slavljenički ''Progledaj srcem'' obilježit će se 24. i 25. svibnja 2024. u Areni Zagreb uz duhovnu obnovu i slavljenje.

Na prvi koncert ''Progledaj srcem'' pozvala me je gđa Ksenija kako bih podržao ovaj koncert, ali i sve ono što se negdje polako pripremalo u pozadini oko stvaranja Laudato TV-a. Zaista treba zahvaliti Bogu na ovom predivnom projektu i na svim plodovima koji su izrasli tijekom ovih deset godina, prisjeća se fra Ivan.

Sudjelovati na ''Progledaj srcem'' uvijek je jedno predivno iskustvo zajedništva u Bogu, a u isto vrijeme to je i jedan novi način evangelizacije kroz pjesmu i slavljenje. To je također i snažno svjedočanstvo radosti i ljepote žive Crkve koja slavi Gospodina, nastavlja fra Ivan Matić kojega gledatelji Laudato TV-a poznaju i kao urednika i voditelja emisije ''Novo srce''. Uz svjedočanstva u emisiji čuo je na brojnim susretima i duhovnim obnovama, koje je imao po različitim župama, kako je posjetitelje sudjelovanje na događajima ''Progledaj srcem'' pokrenulo da na jedan drugačiji način počnu živjeti svoju vjeru. 

Mislim da se pravi razlog krije u toj jednoj dubokoj čežnji ljudskog srca za Bogom. Zato se na ovakvim događajima mogu naći zajedno sve generacije i da zajedno budu u istom slavlju i molitvi, bez obzira na dob. Tu se onda i vidi da smo zaista jedna velika Božja obitelj, objašnjava i ističe kako duhovna glazba ima i evangelizacijsko poslanje.

To se vidi u mnogim inicijativama koje se rađaju zahvaljujući duhovnim obnovama i koncertima duhovne glazbe. Također je predivno vidjeti kako se duhovni koncerti organiziraju u mnogim dvoranama, trgovima i drugim javnim mjestima u našoj domovini, ali i u inozemstvu, te i na taj način poruka Evanđelja dolazi do srdaca mnogih ljudi. Isto tako jako me raduje što se pojavljuju i nove pjesme i novi izvođači. To je i znak da će i ''Progledaj srcem'' nastaviti svoju predivnu priču, govori fra Ivan Matić koji je autor nekih od najpoznatijih domaćih duhovnih pjesama. U posljednjih deset godina na više načina bio je sudionik dosadašnjih ''Progledaj srcem'' među kojima neke godine nosi posebno u srcu.  

FRA IVAN MATIC

U posebnom sjećanju mi je moj prvi nastup 2017. godine u košarkaškom centru Dražena Petrovića u Ciboni, gdje sam nastupio kao gost iznenađenja. Bilo je zaista predivno! Svakako bih izdvojio i ''Progledaj srcem'' u Maksimiru 2022. godine gdje smo cijelo popodne slavili i molili u ozračju blagdana Duhova, a onda i sam koncert koji je bio jedno predivno iskustvo slavljenja s više od 50.000 ljudi. Isto tako duboko mi se urezao u srce i onaj u Areni 2023. godine kada se zapravo dogodila jedna velika i predivna duhovna obnova – prisjeća se fra Ivan čiji je franjevački put obilježen evangelizacijom mladih, studenata i radničke mladeži, pripravom katekumena za sakramente, a na poseban način radom s Franjevačkom mladeži i Franjevačkim svjetovnim redom. Od 2013. godine pomagao je fra Zvjezdanu Liniću oko vođenja duhovnih obnova u Taboru, a od početka srpnja iste godine je i službeno namješten u Kući susreta Tabor. U posljednjih deset godina, od prvog koncerta ''Progledaj srcem'' dogodilo mu se i mnogo toga u osobnom djelovanju.

Održane su mnoge duhovne obnove u Taboru i na mnogim župama u domovini i inozemstvu. Dogodili su se mnogi predivni susreti s ljudima. Predivna suradnja na Laudato TV-u i njezinim projektima. I naravno emisija ''Novo srce'' i mnogi predivni ljudi koji svjedoče svoju vjeru putem Laudata – govori fra Ivan koji navodi kako su dva dana ''Progledaj srcem'' 2024. u Areni već sama po sebi nešto novo i na čemu treba biti zahvalan Bogu.    

 - Mislim da će i ove godine ''Progledaj srcem'' pokrenuti mnoga srca na radost i zajedništvo u slavljenju Gospodina, a to je ono najvažnije. I zaista neka sve bude na slavu i hvalu Isusa Krista i na spasenje naših duša! – poručuje fra Ivan kojega ćemo s izvođačima s ranijih koncerata moći čuti u slavljenju od 20 sati. Početak programa oba dana je u 18 sati.

FRA IVAN MATIC

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Progledaj srcem

Još iz rubrike: