Projekt "Ponos"

Projekt "Ponos"

Pučko otvoreno učilište Zagreb obrazuje nezaposlene osobe s invaliditetom.

Autor
Laudato
Fotograf
pexels.com
Objavljeno:
 
09.11.2023 16:44

 

Pučko otvoreno učilište Zagreb provodi nadagnjujuč i važan projekt pod nazivom PONOS, čiji je cilj pružiti obrazovne mogućnosti i podršku nezaposlenim osobama s invaliditetom. Ovaj projekt predstavlja korak prema osnaživanju osoba s invaliditetom na tržištu rada. Kako je navedeno na internetskoj stranici PONOS-a, glavni ciljevi ovog projekta jesu “poboljšanje zapošljivosti i integracija na tržište rada nezaposlenih osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, unaprjeđenje stručnih, pedagoških i andragoških znanja, vještina i kompetencija stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora”.

Projekt PONOS temelji se, dakle, na ideji da obrazovanje treba biti pristupačno svima, bez obzira na njihove fizičke ili druge poteškoće. Nezaposlenim osobama s invaliditetom project omogućuje stjecanje novih znanja, vještina i kvalifikacija koje pristupnicima mogu pomoći u traženju posla ili unapređenju svojih karijera. Jedan od ključnih aspekata projekta PONOS jest priprema sudionika za ulazak ili povratak na tržište rada. Kroz mentorsku podršku, savjetovanje o karijeri, simulirane radne situacije i praksu, sudionici stječu vještine i samopouzdanje potrebno za uspješnu integraciju u radno okruženje.

Ovo je vrlo važno jer zapošljavanje osoba s invaliditetom nije samo pitanje pravednosti, već i prilika za stvaranje radnih okruženja koja cijene raznolikost, pružaju prilike za sve i grade kulturu prihvaćanja i jednakih mogućnosti. Integracija osoba s invaliditetom na radna mjesta ne samo da pridonosi njihovu osobnom i profesionalnom razvoju već i obogaćuje i unaprjeđuje poslovnu, ali i društvenu zajednicu. Na koje sve načine? I ovdje valja iznova naglasiti ljudsko dostojanstvo koje ima svaka osoba, stoga svakomu treba pružiti priliku kako bi se razvijao i samoostvario, pa tako i na tržištu rada.

U svijetu brzog razvoja, u kojemu megakorporacije neutaživo žude za sve većim profitom, a sve manjim ulaganjem, odnosno rasipanjem resursa, važno je ne izgubiti ljudske resurse. Možda se ova izjava naoko čini smiješnom, ali robotizacija nam već ulazi na vrata na koja je davno pokucala. Sve više se stvari automatiziraju, ali mi ljudi trebamo ostati ljudi, a ne da se pretvorimo (figurativno rečeno) u automate, kako je to svojedobno napisao psihoanalitičar Erich Fromm: "Moderni se čovjek otuđio od sebe, od svojih bližnjih i prirode. On se i sam preobrazio u robu, on vlastite životne sile doživljava kao ulaganje koje mu mora donijeti najveći profit postiziv pri postojećim tržišnim uvjetima. Ljudski su odnosi u biti odnosi otuđenih automata, i svaki od njih svoju sigurnost temelji na blizini krdu, na tome da nije različit ni mišlju, ni osjećajem, ni djelom. Iako se svi trude ostati što je moguće bliže ostalima, svi ostaju potpuno sami, prožeti dubokim osjećajem nesigurnosti, tjeskobe i krivice koji nastupa uvijek kad se ne može svladati ljudska odvojenost...” (Zdravo društvo)

Kako do ovoga, pomalo utopijskog, ostvarenja ne bi došlo, važno je prihvaćati one najslabije i najkrhkije među nama. U tu skupinu svakako ulaze i osobe s invaliditetom kojima treba dati priliku za razvoj svojih talenata i usavršavanje znanja i vještina. Po svemu viđenom, smatramo kako je projekt PONOS Pučkog otvorenog učilišta pun pogodak u težnji za boljim, pravednijim i inkluzivnijim društvom budućnosti.
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više