Što smo naučili?

Što smo naučili?

Osvrt na cjelokupan projekt koji je iza nas.

Autor
Laudato
Fotograf
pexels.com
Objavljeno:
 
27.12.2024 13:00

 

Iza nas je projekt “Vrijediš više” koji je donio ukupno 52 razna članka povezana s temama koje se tiču osoba s invaliditetom. Ovim projektom željeli smo pokazati svakoj osobi s invaliditetom da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Također, željeli smo progovoriti i o ljudskom dostojanstvu koje je neotuđivo, a koje svaka pojedina osoba baštini.

Govoreći o različitim temama, promišljali smo o samom invaliditetu te kako on utječe na svaku osobu, predstavili smo i neke udruge koje pomažu osobama s invaliditetom, donijeli smo i snažna svjedočanstva te razgovarali s konkretnim osobama i njihovim potrebama. Na poseban način željeli smo afirmirati ono pozitivno, donositi priče koje nadahnjuju, ali i upozoriti na sve poteškoće s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. U istraživačkom radu nismo se samo ograničili na Republiku Hrvatsku, već smo konzultirali i inozemne stručnjake. Osim toga, proširili smo perspektivu i na najzastupljenija psihička stanja koja onesposobljuju osobe u svakodnevnom življenju, a tu prije svega ubrajamo depresiju, anksioznost i PTSP. Posebnu kategoriju osoba s invaliditetom pronašli smo u beskućnicima koji nerijetko pate od fizičkog i psihičkog invaliditeta.

U pisanju članaka razgovarali smo s mnogim uglednim stručnjacima koji su nam ponudili svoja znanja i iskustva u radu s osobama s invaliditetom, a koja će, vjerujemo, pomoći u otklanjanju stigmatizacije, etiketiranja ili bilo kakvih predrasuda koje današnje moderno društvo još uvijek ima. 

Ono što nam je u provedbi ovoga projekta predstavljalo najveći izazov bilo je kako pronaći relevantne osobe za razgovor i kako dobiti pozitivan povratni odgovor. Nerijetko smo nailazili na nerazumijevanje, nepovjerenje, ignoriranje (u smislu neodgovaranja na naše upite), ali i strah, što je posve razumljivo. Ipak, kad sve razmotrimo, zadovoljni smo kako je na koncu cijeli projekt proveden. Puno smo toga naučili, ali ostaje određeni žal jer smatramo kako smo mogli postići i mnogo više.

A što smo točno naučili? Prvenstveno kako je svaka osoba posebna te da nikoga ne smijemo svrstavati u neke kategorije. Naučili smo se i strpljenju, što smo posebno obradili u jednom članku. Naučili smo se nježnosti i razumijevanju, ali naučili smo se i boljoj komunikaciji – slušanju drugoga, a tek onda govorenje drugome. Zaključno, možemo istaknuti kako nam preostaje još puno vlastitih popravaka i usavršavanja kako bismo bolje mogli razumjeti potrebe osoba s invaliditetom. I ne, nisu to osobe s posebnim potrebama, već s istim potrebama kao i svatko od nas, ali su posebne osobe. U njima se zrcali slika našega Gospodina, a na nama je da tu sliku u njima prepoznamo.

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više