Terapijsko jahanje za osobe s invaliditetom ima mnoge blagodati

Terapijsko jahanje za osobe s invaliditetom ima mnoge blagodati

Saznajte više o hipoterapiji i dobročinstvu gospođe Ivanke Stahuljak.

Autor
Laudato
Fotograf
Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
21.06.2024 19:41

 

Terapeutsko jahanje, poznato i kao hipoterapija, terapijska je aktivnost koja se koristi interakcijom s konjima za poboljšanje fizičkog, emocionalnog i socijalnog blagostanja osobe. Hipoterapija se primjenjuje kod osoba s različitim vrstama fizičkih i mentalnih poteškoća. Terapijsko jahanje dovodi do poboljšanja korisnikove fleksibilnosti, jača muskulaturu i dovodi do poboljšanja ravnoteže i koordinacije te izmamljuje osmijehe i ushite koji se razlijevaju cijelim prostorom kojim korisnici prolaze jašući na konjima, tako da njihovu neskrivenu sreću i radost primjećuju svi koji ih promatraju. Jahanje na svježem zraku u prirodi pomaže korisnicima da se osjećaju opuštenije, a kontroliranje životinje koja je velika i jaka dovodi do poboljšanja samopouzdanja, ovladavanja emocijama i uklanjanja mogućih strahova.

Zahvaljujući donaciji gospođe Ivanke Stahuljak, za osmero korisnika Stambene zajednice za osobe s invaliditetom – Trešnjevka, omogućeno je sudjelovanje u programu terapijskog jahanja. Terapija jahanjem započela je 4. lipnja, a provodi ju udruga Krila – terapijsko jahanje.

Na početku programa korisnici su se upoznali s trenerima koji su ih upoznali s ponašanjem konja, odagnali im strahove i naučili kako pristupiti konju. Potom su se upoznali s terapeutskim konjima Tinkom i Stellom koje su nakon jahanja nahranili i timarili.

Drugog dana programa, 20. lipnja, korisnicima se pridružila i darovateljica, gđa Stahuljak, koja je željela upoznati korisnike i osjetiti koliko im ova terapija znači i pomaže. Nakon viđenog vrlo intenzivnog doživljaja njihove sreće, koja je zahvatila i gđu Ivanku, ona je odlučila da će se suradnja nastaviti kako bi korisnici (osim zdravstvenog poboljšanja) i dalje mogli upijati doživljaje sreće prenoseći sreću i ispunjenost i na one koji su im to omogućili.

Zahvaljujući dobročiniteljima poput gđe Stahuljak, koji malim kamenčićima dobrote šire valove dobrote, Caritas Zagrebačke nadbiskupije različitim kategorijama korisnika omogućuje suvremene metode i terapije od kojih je jedna terapijsko jahanje.

Briga o konjima, njihovo hranjenje i timarenje, užitak i uzbuđenje provedeno u jahanju odlični su u stjecanju novih socijalnih vještina, empatije, odgovornosti i brige. Pozitivni rezultati ovakve vrste terapije omogućuju osobama s posebnim potrebama da poboljšaju svoje opće zdravstveno stanje i kvalitetu života.

Nizom donacija u posljednje vrijeme gđa Stahuljak je omogućila nabavu didaktičkih i edukativnih pomagala (kuća Brezovica), stručne literature (kuća Vugrovec), usavršavanje stručnih zaposlenika s ciljem poboljšanja kvalitete stručnog rada koji se već primjenjuje u praksi te terapiju jahanjem (kuća Trešnjevka). 

Zahvaljujući njezinu posredovanju i organizaciji te u cijelosti osiguranim financijskim sredstvima uz pomoć kruga njezinih prijatelja, ovog će ljeta Caritasovi korisnici ponovno sudjelovati na ljetnom kampu u Češkoj pod nazivom Ljetni tabor SLOUP Češka 2024. za koji se intenzivno pripremaju sa svojim odgojiteljima.

*Glavni cilj otvaranja naše rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

JAHANJE

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više