Uživanje u ljepotama prirode trebalo bi biti dostupno svima

Uživanje u ljepotama prirode trebalo bi biti dostupno svima

Razgovor s mladim inovatorom Davidom Copakom.

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
11.06.2024 15:16

 

Hrvatska je predivna zemlja, prepuna prirodnih ljepota, a to svakim danom uviđa sve veći broj ljudi, čemu svjedoči porast dolazaka turista koji svake godine u naše krajeve pristižu u sve većem broju. Na području Republike Hrvatske zaštićeno je osam nacionalnih parkova: Brijuni, Krka, Paklenica, Plitvička jezera, Kornati, Mljet, Risnjak i Sjeverni Velebit. A kada se tomu pribroji i 11 parkova prirode, dolazimo do impozantnog saznanja – 10 % Lijepe Naše je zaštićeno.

"Uživanje u ljepotama prirode i nacionalnih parkova trebalo bi biti dostupno svima." Potaknut tom plemenitom mišlju, David Copak, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, odlučio je pronaći način kako osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću omogućiti posjet onim mjestima koja su im do sada bila nedostupna. Došao je na ovu jedinstvenu ideju proizvodnje specijaliziranih kolica koja mogu savladati stepenice, te prateće aplikacije preko koje će korisnici moći provjeriti gdje su sve ta kolica dostupna i unaprijed ih rezervirati.

Ova plemenita ideja stoji iza projekta Chamois, zahvaljujući kojem je David postao jedan od deset najboljih mladih inovatora koji su ušli u finale dodjele natječaja Student Digi Awards. "Svojim radom i proizvodima želim poboljšati život sebi ili nekome u svojoj okolini", objašnjava David, veliki zaljubljenik u brdski biciklizam. Davidova motivacija za razvoj ove ideje bila je želja za utjecanjem na opće dobro svojim radom. Pomisao da osobe koje se bave ovim sportom, u slučaju teških ozljeda koje često završavaju invaliditetom, ostaju bez načina da ponovno osjete adrenalin, potaknula ga je da se s još većim zanosom posveti projektu Chamois.

Jedan od najvećih izazova u razvoju specijaliziranih kolica jesu stepenice koje su često prisutne u parkovima, a nerijetko su skliske i mokre. "Zbog toga nam je jako važno napraviti poseban sustav za savladavanje stepenica", istaknuo je David. 

"Kolica će biti opremljena sigurnosnim sustavom koji će u slučaju opasnosti zvučnim signalom potaknuti osobe u blizini da pomognu ili će automatski uspostaviti poziv sa spasilačkom službom. Ova dodatna sigurnosna mjera uvelike će pomoći korisnicima pri samoj upotrebi", dodao je.

Jednom kada kolica budu dovršena, nacionalni parkovi moći će ih unajmiti ili kupiti. Uz to, parkovi će pomoću aplikacije imati mogućnost za povećanje svoje vidljivosti na karti koja prikazuje sve lokacije gdje su dostupna prilagođena kolica.
 

*Glavni cilj otvaranja naše rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više