Zapošljavanje osoba s invaliditetom i izazovi na tržištu rada

Zapošljavanje osoba s invaliditetom i izazovi na tržištu rada

Koliko su poslodavci otvoreni pri zapošljavanju osoba s invaliditetom?

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
27.02.2024 18:48

 

Unatoč kvalitetnim zakonima i pozitivnim mjerama, zapošljavanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj i dalje predstavlja značajan izazov, unatoč zakonodavnim okvirima koji bi trebali osigurati njihovu ravnopravnost na tržištu rada. Osobe s invaliditetom često se suočavaju s nizom prepreka, uključujući predrasude poslodavaca, nedostatak pristupačne infrastrukture i neadekvatnu podršku za prilagodbu radnog mjesta. Kada govorimo o preprekama, gotovo uvijek ističemo jedne te iste, a to ćemo i dalje nastaviti činiti sve dok se situacija ne popravi. Sve do tog trenutka, primorani smo posebnuti za "papagajskim ponavljanjem" u isticanju izazova.

Jedna od ključnih prepreka je percepcija poslodavaca prema sposobnostima osoba s invaliditetom. Iako zakon nalaže kvote za zapošljavanje i poticaje za poslodavce, u praksi se često susrećemo s predrasudama koje ograničavaju zapošljivost ove populacije. Druga prepreka je fizička pristupačnost radnih mjesta, što uključuje neprilagođene zgrade i radna mjesta koja nisu opremljena potrebnim pomagalima. Dodatno, nedostatak specijaliziranih programa obuke i podrške otežava osobama s invaliditetom stjecanje potrebnih vještina i znanja za konkurentno tržište rada.

Ivana, mlada žena s tjelesnim invaliditetom iz Splita, opisuje svoje iskustvo: „Nakon završenog fakulteta, suočila sam se s brojnim poteškoćama pri traženju posla. Iako sam kvalificirana, mnogi poslodavci nisu bili spremni prilagoditi radno mjesto mojim potrebama. Na kraju sam pronašla posao u firmi koja razumije moje potrebe, ali put do toga bio je iznimno težak.“ Ivana naglašava potrebu za većom podrškom i edukacijom poslodavaca kako bi se povećala zapošljivost osoba s invaliditetom.

Ana, osoba s oštećenjem sluha iz Zagreba, dijeli slično iskustvo: „Iako imam radno iskustvo i želju za radom, često me odbijaju zbog mog invaliditeta. Jednom prilikom, poslodavac mi je otvoreno rekao da ne zna kako bi mi prilagodio radne uvjete, iako sam nudila rješenja. Na kraju sam uspjela pronaći poslodavca koji je bio voljan uložiti u potrebne prilagodbe, ali do tada sam se osjećala obeshrabreno i nepoželjno na tržištu rada.“

Ova svjedočanstva ilustriraju stvarne prepreke s kojima se osobe s invaliditetom susreću u procesu zapošljavanja. Unatoč postojećim zakonima i poticajima, nužne su dodatne mjere za edukaciju poslodavaca, prilagodbu radnih mjesta i razvoj specijaliziranih programa podrške. Samo sustavnim i kontinuiranim pristupom možemo osigurati ravnopravno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada, čime će se poboljšati njihova kvaliteta života i doprinos društvu.

*Glavni cilj otvaranja naše rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više