Zauvijek zajedno u ljubavi

Zauvijek zajedno u ljubavi

Svjedočanstvo muža koji je godinama brinuo za svoju nepokretnu suprugu.
 

Autor
Laudato
Fotograf
Pexels
Objavljeno:
 
23.06.2023 16:09

 

Starost može biti itekako teška, posebno ako je protkana samoćom i nedostatkom ljubavi. Kad se na sve to nadovežu i razne bolesti i patnje, starost postaje surova i mučna. Također, starost može biti ispunjena radošću, srećom i ljubavlju. O tome nam svjedoči Stjepan iz Siska koji je dugi niz godina posvetio svojoj supruzi koja je oboljela od multiple skleroze. Kako svjedoči, u njezinu slučaju bolest je brzo napredovala. Tako je od poletne i pokretne žene za samo nekoliko mjeseci Marica bila prisiljena sjesti u invalidska kolica.

– Sve je nekako došlo preko noći. Kao da smo jučer imali puno dvorište domaćih životinja i o njima zajedno brinuli. Imali smo ispunjen život na selu. Mara se o svemu brinula dok sam bio na poslu, a u popodnevnim satima bih i ja pomogao, kada bih došao s posla. Ali, eto... Došla je bolest niotkuda. Mara je završila u kolicima, a ja sam otišao u prijevremenu mirovinu kako bih se brinuo o njoj. Bilo je teško, pogotovo na samom početku. Trebao sam se priviknuti da sam sad stalno kod kuće i da imam potpuno drugačiju situaciju.

Kako je vrijeme prolazilo, Stjepanova supruga bila je sve slabija, a s multiplom sklerozom došle su i neke druge bolesti. Od stalnog sjedenja dobila je dekubitus (rane na koži koje nastaju uslijed pritiska), a imala je i problema s mokraćnim sustavom, prvenstveno s bubrezima koji su slabije radili.

– Dežurao sam svaku noć. Mara se budila i po nekoliko puta. Sama nije mogla ustati iz kreveta, pa sam joj ja pomagao. Danju bih ju odvezao i na ulicu, pokazivao joj naš vrt... Vodili smo duge razgovore i često se prisjećali naše mladosti. I tako je to potrajalo punih devet godina. Onda je preselila k Bogu nakon što je mjesec dana provela u bolnici.

Stjepan svjedoči kako ga je život sa suprugom u invalidskim kolicima još više zbližio s njom u ljubavi. Kako sam kaže, bolest im je bila darovana da ih zbliži.

Da nije bilo te Marine bolesti, možda se ne bismo toliko zbližili. Tko je u braku, zna o čemu govorim. Biti blizak s nekim je jedno, ali živjeti s drugom osobom u jednom duhu, jednoga srca, to je nešto drugo. A ona me je puno toga naučila tijekom tih devet godina – nisam prije toga znao kuhati. Znao sam ispeći jaja, ništa posebno, a onda sam morao naučiti i kuhati za nju. To je još jedno lijepo iskustvo. I sada, kada je više nema, znam da motri na mene s neba – završio je svoje svjedočanstvo Stjepan.

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike ''Vrijediš više'' jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više