20.03.2021. 21:00
'Pogled s čuke'
60 min
20.03.2021. 21:00

Ove godine u Hrvatskoj se obilježavaju mnoge obljetnice iz 1991. godine. Među njima se ističe 30. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade poznate pod nazivom 'Pauci'.  

Tko su bili njezini prvi pripadnici, jesu li ikada sumnjali u ishod rata koji je Srbija nametnula Hrvatskoj, kako danas razmišljaju o ratnim danima, a kako o svim hrvatskim braniteljima, govore Jozo Ribičić i Željko Petko, pripadnici 'Pauka' i osnivači 'podcasta' za hrvatske branitelje 'Pogled s čuke'. 

- Čuka je otporna točka na brdu gdje su vojnici provodili rat braneći uzvisine, odnosno čuke. U biti, čuka je obrambeno područje koje su čuvali hrvatski vojnici i za koju su se borili, nevezano uz neko geografsko područje - pojasnio je naziv podcasta Jozo Ribičić, dodavši kako u prenesenom značenju pogled s čuke bio bi pogled na situaciju oko sebe. 

Promjene u Sovjetskom Savezu i pad Berlinskog zida dale su nagovijestiti kako će se nešto dogoditi i u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Kad je bilo jasno da će Hrvati morati ući u 'vojničku čizmu' i stati na granicu, osnovane su brojne gardijske brigade, među kojima i Četvrta brigada. To se dogodilo 28. travnja 1991. dvanaest osoba pod vodstvom pokojnog generala Jelića.

- Taj dan je donesena odluka o formiranju brigade, a prvi ljudi su u nju ulazili tek u lipnju. Uglavnom se radilo o ljudima iz specijalnih postrojbi koji su izlazili na teren. Rasporedili smo se tako da smo mogli odgovoriti na aktualne izazove - kazao je Ribičić.

Petko je ispričao kako u brigadi nije bilo obuke. Moralo se zadovoljiti zdravstvene kriterije, a jedini uvjet za ulazak u brigadu bio je prethodno prođena obuka u JNA.

- Te uvjete su uglavnom ispunjavali svi. Prvo zaduženje bilo je košulja i jaketa bez puške. Osobno sam bio dva dana u pripremi, nisam nikog poznavao kad sam došao. Potom sam otišao na prvi teren. Bila je noć, padala je kiša, bilo je doista neizvjesno - kazao je  

Detaljnije možete poslušati u emisiji.

11.05.2021. 21:00

Slom 'Velike Srbije' naziv je knjige Georgesa Desbonsa, francuskog odvjetnika, velikog prijatelja Hrvata koji je za svoga vremena ukazivao na nepravdu prema hrvatskom narodu od strane istočnih susjeda.

11.05.2021. 21:00

Slom 'Velike Srbije' naziv je knjige Georgesa Desbonsa, francuskog odvjetnika, velikog prijatelja Hrvata koji je za svoga vremena ukazivao na nepravdu prema hrvatskom narodu od strane istočnih susjeda.

04.05.2021. 21:00

U mjesecu svibnju sjećamo se žrtava komunističkog režima čiji je zaštitni znak zvijezda petokraka. Što taj i danas u hrvatskoj javnosti prisutan znak predstavlja našem gostu Marku Krznariću, hrvatskom branitelju i predsjedniku Hrvatskog domobrana, ogranka Osijek?

04.05.2021. 21:00

U mjesecu svibnju sjećamo se žrtava komunističkog režima čiji je zaštitni znak zvijezda petokraka. Što taj i danas u hrvatskoj javnosti prisutan znak predstavlja našem gostu Marku Krznariću, hrvatskom branitelju i predsjedniku Hrvatskog domobrana - ogranka Osijek?

27.04.2021. 21:00

Zajedništvo Hrvata neprocjenjivo je. Na njega je pozivao i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Ono je uvijek bilo najjače u velikim nedaćama koje su nas pratile kroz povijest. Blagodati zajedništva trebali bi biti plodovi vremena poslije nedaće.

20.04.2021. 21:00

Kako prepoznati velikosrpske projekte čiji su krakovi u hrvatskoj svakodnevnici desetljećima sveprisutni, i treba li njihovom protuhrvatskom djelatnošću biti obeshrabren – govori geopolitički analitičar Zdravko Mikulić.