Bosiljak je poznat kao začin koji se koristi u kulinarstvu, a istovremeno je i vrlo ljekovita biljka. Njegovi ljekoviti sastojci djeluju kao prirodni antibiotik, a listovi posjeduju antibakterijska i antiseptička svojstva i zato se mogu koristiti za liječenje bakterijskih infekcija. Između ostaloga bosiljak umiruje živce, uklanja nemir, tmurne misli i nesanicu, smiruje grčeve u crijevima, djeluje protiv nadimanja i vjetrova, pospješuje apetit i probavu. Fra Juro Marčinković donosi vam savjete kako ga možete koristiti u pripravljanju hrane, napitaka i ljekovitih pripravaka.
30 min
08.05.2021., 15:15
Repriza:
28.12.2024. 15:15
Batat je vrlo zdravo povrće koje sadrži mnogo beta-karotena, vitamina, minerala i vlakana. Koristan je za organizam, a često ga se naziva 'starterom' imuniteta. Fra Juro Marčinković savjetuje da što više konzumirate batat te donosi recepte kako ga pripremati.
14.12.2024. 15:15
Bamija je biljka čije konzumiranje stimulira probavni sustav, jača rad srca te smanjuje kolesterol u krvi, a posebno je korisna i djelotvorna kod dijabetičara jer regulira razinu šećera u krvi.
23.11.2024. 15:15
Pistacija je bogata zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Fra Juro Marčinković objašnjava kako pistacije možete pržiti, sušiti, blanširati, soliti.
09.11.2024. 15:15
Chia sjemenke sadrže mnogo potrebnih vlakana koja se apsorbiraju u debelolm crijevu što dovodi do pravilnog rada probavnog sustava. One su prirodan i snažan antioksidans koji smanjuje krvni tlak, a djelotvorne su i u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.
26.10.2024. 15:15
Ljekovita biljka tušt bogata je antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama. U narodnoj medicini koristi se protiv čireva, za zacjeljivanje rana, smanjenje tjelesne temperature i šećera u krvi.
12.10.2024. 15:15
Fra Juro Marčinković u ovoj emisiji govori koje su životne namirnice dobre i učinkovite za zdravlje i normalno funkcioniranje našeg srca, a koje su štetne i zašto ih treba ukloniti iz prehrane ili svesti na minimum.