30.10.2021., 15:15
Čičoka
30 min
30.10.2021., 15:15

Čičoka je biljka koja se u prehrani može koristiti umjesto krumpira, a puno je zdravija jer ne sadrži škrob. Njezini ljekoviti sastojci jačaju krv, pomažu kod anemije i ostalih bolesti krvnih žila, jačaju imunitet i obrambeni sustav tijela. Jedenjem čičoke također se povećava plodnost, jača libido, ima antibakterijsko i antioksidativno djelovanje, prirodni je diuretik, prevenira alergije organizma, jača kosti kod osteoporoze, regulira krvni tlak, smanjuje loš, a regulira dobar kolesterol, regulira stolicu i probavni sustav, a dobra je i za mršavljenje.

Repriza:
Fotogalerija
12.04.2025. 15:15

Heljda je žitarica koja sadrži bjelančevine, vitamine, minerale, vlakna, fosfor, magnezij, cink, željezo vitamine B1 i B2, a ne sadrži gluten.

22.03.2025. 15:15

Vrba je drvo čiji ljekoviti sastojci djeluju kao prirodni aspirin. Korisni za naše zdravlje jesu listovi i kora. Fra Juro Marčinković pokazuje kako od vrbe napraviti čaj, čajnu mješavinu, kupku, obloge, uvarke, tinkturu te kako koristiti sok iz njezinih listova.

08.03.2025. 15:15

Sjeme kikirikija sadrži brojne vitamine, a osim što je poznat kao grickalica, on se u prehrani može koristiti na razne načine.

22.02.2025. 15:15

Badem je vrlo zdravi orašasti plod koji se u prehrani može koristiti na razne načine. Fra Juro Marčinković objašnjava kako oljuštiti bademe, napraviti od njih mlijeko, ušećeriti ih, napraviti s bademima voćnu salatu, napitak s datuljama, namaz i maslac.

08.02.2025. 15:15

Zeleni čaj ima dugu i bogatu povijest jer se zbog svoje ljekovitosti koristi tisućama godina.

25.01.2025. 15:15

Ljekoviti sastojci korijena ginsenga snizuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju kognitivne funkcije, djeluju na imunitet našeg organizma i cirkulaciju. Fra Juro Marčinković donosi kako od ginsenga napraviti čaj, čajne mješavine, tinkturu, ulje i kreme.