25.09.2021., 15:15
Hibiskus
30 min
25.09.2021., 15:15

Ukrasni žbun ili drvo hibiskusa lako je prepoznati zbog njegovih predivnih cvjetova koji mogu biti od od svijetlo roze do tamno crvene boje. Od cvjetova i listova hibiskusa mogu se raditi brojni ljekoviti pripravci, a hibiskusov čaj je poznat po posebnoj crvenoj boji, kiselkastom okusu i velikoj količini vitamina C. Pripravci od ove biljke, između ostalog, pomažu u oporavku organizma, potiču na budnost organizma, ubrzavaju metabolizam, snižavaju krvni tlak, kolesterol i trigliceride i poboljšavaju opće stanje organizma.

Repriza:
08.02.2025. 15:15

Zeleni čaj ima dugu i bogatu povijest jer se zbog svoje ljekovitosti koristi tisućama godina.

25.01.2025. 15:15

Ljekoviti sastojci korijena ginsenga snizuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju kognitivne funkcije, djeluju na imunitet našeg organizma i cirkulaciju. Fra Juro Marčinković donosi kako od ginsenga napraviti čaj, čajne mješavine, tinkturu, ulje i kreme.

10.01.2025. 15:15

Kelj je vrlo zdrava povrtna biljka koja se može na razne načine koristiti u prehrani. Fra Juro Marčinković donosi kako napraviti različita variva od kelja, kako ga kombinirati sa zobenim pahuljicama, heljdom, za doručak s jajima te zdravi čips.

28.12.2024. 15:15

Batat je vrlo zdravo povrće koje sadrži mnogo beta-karotena, vitamina, minerala i vlakana. Koristan je za organizam, a često ga se naziva 'starterom' imuniteta. Fra Juro Marčinković savjetuje da što više konzumirate batat te donosi recepte kako ga pripremati.

14.12.2024. 15:15

Bamija je biljka čije konzumiranje stimulira probavni sustav, jača rad srca te smanjuje kolesterol u krvi, a posebno je korisna i djelotvorna kod dijabetičara jer regulira razinu šećera u krvi.

23.11.2024. 15:15

Pistacija je bogata zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Fra Juro Marčinković objašnjava kako pistacije možete pržiti, sušiti, blanširati, soliti.