09.07.2022., 15:15
Jagoda
30 min
09.07.2022., 15:15

Jagoda ima mnogo kalija koji dobro utječe na živčani sustav, zdravlje bubrega, regulira kolesterol i visoki krvni tlak. Sadrži i mnogo kalcija i fosfora, koji su nužni za zdrave kosti. Ima i mnogo magnezija koji je koristan za stres. Željeza je mnogo kod jagoda i ono daje energiju mišićima. Ljekovite su i obična jagoda kao i šumska. Njihovo lišće i korijen koriste se za pripremu čajeva, a plodovi se mogu jesti svježi te od njih pripremiti sok, sladoled, pite, čokolada.

Repriza:
14.12.2024. 15:15

Bamija je biljka čije konzumiranje stimulira probavni sustav, jača rad srca te smanjuje kolesterol u krvi, a posebno je korisna i djelotvorna kod dijabetičara jer regulira razinu šećera u krvi.

23.11.2024. 15:15

Pistacija je bogata zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Fra Juro Marčinković objašnjava kako pistacije možete pržiti, sušiti, blanširati, soliti.

09.11.2024. 15:15

Chia sjemenke sadrže mnogo potrebnih vlakana koja se apsorbiraju u debelolm crijevu što dovodi do pravilnog rada probavnog sustava. One su prirodan i snažan antioksidans koji smanjuje krvni tlak, a djelotvorne su i u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.

26.10.2024. 15:15

Ljekovita biljka tušt bogata je antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama. U narodnoj medicini koristi se protiv čireva, za zacjeljivanje rana, smanjenje tjelesne temperature i šećera u krvi.

12.10.2024. 15:15

Fra Juro Marčinković u ovoj emisiji govori koje su životne namirnice dobre i učinkovite za zdravlje i normalno funkcioniranje našeg srca, a koje su štetne i zašto ih treba ukloniti iz prehrane ili svesti na minimum.

28.09.2024. 15:15

Samonikla biljka motar, koja raste uz obalu mora, nova je tema emisije.