Lijeska pripada skupini orašastih plodova, a u narodu je puno poznatija pod imenom lješnjak. Plod lijeske je vrlo hranjiv i pun bjelančevina. Lješnjak raste kao divlji, a danas se mnogo uzgaja i plantažno. Treba naglasiti kako su puno ljekovitiji lješnjaci koji rastu samoniklo. Lijeska potiče znojenje, smanjuje kolesterol u krvi, djelotvorna je i kod bljedoće, iscrpljenosti i slabokrvnosti.
30 min
26.09.2020., 15:15
Repriza:
22.02.2025. 15:15
Badem je vrlo zdravi orašasti plod koji se u prehrani može koristiti na razne načine. Fra Juro Marčinković objašnjava kako oljuštiti bademe, napraviti od njih mlijeko, ušećeriti ih, napraviti s bademima voćnu salatu, napitak s datuljama, namaz i maslac.
08.02.2025. 15:15
Zeleni čaj ima dugu i bogatu povijest jer se zbog svoje ljekovitosti koristi tisućama godina.
25.01.2025. 15:15
Ljekoviti sastojci korijena ginsenga snizuju razinu šećera u krvi, poboljšavaju kognitivne funkcije, djeluju na imunitet našeg organizma i cirkulaciju. Fra Juro Marčinković donosi kako od ginsenga napraviti čaj, čajne mješavine, tinkturu, ulje i kreme.
10.01.2025. 15:15
Kelj je vrlo zdrava povrtna biljka koja se može na razne načine koristiti u prehrani. Fra Juro Marčinković donosi kako napraviti različita variva od kelja, kako ga kombinirati sa zobenim pahuljicama, heljdom, za doručak s jajima te zdravi čips.
28.12.2024. 15:15
Batat je vrlo zdravo povrće koje sadrži mnogo beta-karotena, vitamina, minerala i vlakana. Koristan je za organizam, a često ga se naziva 'starterom' imuniteta. Fra Juro Marčinković savjetuje da što više konzumirate batat te donosi recepte kako ga pripremati.
14.12.2024. 15:15
Bamija je biljka čije konzumiranje stimulira probavni sustav, jača rad srca te smanjuje kolesterol u krvi, a posebno je korisna i djelotvorna kod dijabetičara jer regulira razinu šećera u krvi.