Postoji više vrsta broćika i uglavnom su sve ljekovite. Međutim, najljekovitija je prava, odnosno žuta broćika ili ivanje cvijeće. U Hrvatskoj je to česta biljka, a raste po suhim livadama i travnjacima, češće na sunčanim mjestima. Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi žute broćike koji se beru u vrijeme cvatnje, a onda suše, no bolje ih je upotrijebiti u svježem stanju. Žuta broćika ponajprije pospješuje izlučivanje vode, pročišćava i liječi jetru, slezenu i gušteraču, primjenjuje se kod najrazličitijih, pa i najtežih bubrežnih oboljenja, kao što su zastoj mokraće, bubrežni kamenci, zagnojenost bubrega; pomaže i kod bolesti limfnih žlijezda i štitnjače, liječi gušavost, kožne rane, potkožne čireve i bubuljice.
30 min
24.07.2021., 15:15
Repriza:
Fotogalerija
28.12.2024. 15:15
Batat je vrlo zdravo povrće koje sadrži mnogo beta-karotena, vitamina, minerala i vlakana. Koristan je za organizam, a često ga se naziva 'starterom' imuniteta. Fra Juro Marčinković savjetuje da što više konzumirate batat te donosi recepte kako ga pripremati.
14.12.2024. 15:15
Bamija je biljka čije konzumiranje stimulira probavni sustav, jača rad srca te smanjuje kolesterol u krvi, a posebno je korisna i djelotvorna kod dijabetičara jer regulira razinu šećera u krvi.
23.11.2024. 15:15
Pistacija je bogata zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Fra Juro Marčinković objašnjava kako pistacije možete pržiti, sušiti, blanširati, soliti.
09.11.2024. 15:15
Chia sjemenke sadrže mnogo potrebnih vlakana koja se apsorbiraju u debelolm crijevu što dovodi do pravilnog rada probavnog sustava. One su prirodan i snažan antioksidans koji smanjuje krvni tlak, a djelotvorne su i u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.
26.10.2024. 15:15
Ljekovita biljka tušt bogata je antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama. U narodnoj medicini koristi se protiv čireva, za zacjeljivanje rana, smanjenje tjelesne temperature i šećera u krvi.
12.10.2024. 15:15
Fra Juro Marčinković u ovoj emisiji govori koje su životne namirnice dobre i učinkovite za zdravlje i normalno funkcioniranje našeg srca, a koje su štetne i zašto ih treba ukloniti iz prehrane ili svesti na minimum.