''46 + 1, ali vrijedan''

''46 + 1, ali vrijedan''

U nedjelju, 19. ožujka, na Bundeku je obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato/G.O.
Objavljeno:
 
21.03.2023 09:21
Audio zapis članka
Audio file

 

U prosjeku jedno od 650 novorođenčadi rađa se s Downovim sindromom. Riječ je o kromosomskom poremećaju koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj onemogućava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta i uzrokuje pogrješno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom na to da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip Downova sindroma poznat je i kao "trisomija 21" (usp. SINDROM DOWN).

Valja napomenuti kako Downov sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

U nedjelju, 19. ožujka, Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) u suradnji s Centrom za neurorazvojnu integraciju refleksa i uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organizirao je obilježavanje Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom na zagrebačkom Bundeku pod nazivom ''46 + 1, ali vrijedan''. 

Svjetski savez mladih Hrvatska već dugi niz godina obilježava ovaj dan kroz radionice i druženja s djecom, a ove godine odlučili su uključiti i javnost te ih senzibilizirati za osobe s Downovim sindromom, da prepoznaju koji su njihovi potencijali i da se omogući njihova inkluzija u društvo. 

Muški članovi udruge SSMH vrijedno su počeli pripremati roštilj od ranih jutarnjih sati, a od 11 sati na Bundeku je počelo okupljanje roditelja s djecom. Djeca i mladi s volonterima SSMH-a sudjelovali su na radionicama s plastelinom te kolaž i krep-papirom od kojeg su izrađivali proljetne motive. Odaziv je bio velik te se skupilo mnogo obitelji, ali i prolaznika koji su zastali uživati u humanitarnom koncertu od 12 do 14 sati. Nastupali su poznati izvođači poput Marka Kutlića, Feminnema, Dine Jelusića, Mile Kekina, a okupljeni su imali prilike čuti i dječji zbor. Dan nije mogao biti ljepši, djeca i mladi uživali su s volonterima na radionicama i kasnije za vrijeme koncerta, kad su se popeli na pozornicu, pjevali i plesali uz veliki osmijeh na licima. 

– Mislim da kao društvo još uvijek nismo u potpunosti upoznati sa svim potencijalom koji osobe s Downovim sindromom imaju, zbog čega je bitno imati ovakve inicijative. Čini mi se da kao društvo i dalje s čuđenjem reagiramo na pozitivne priče o svemu što oni mogu baš zato što nisu dovoljno vidljivi u društvu. Glavni cilj ovog projekta bio je podizanje svijesti o potencijalima osoba s Downovim sindromom, a kako bismo približili njihove priče i postignuća drugima u posljednja dva tjedna na našim društvenim mrežama pisali smo o nekima od njih koji dokazuju da je uz puno truda i rada samo nebo granica. Osim toga, u nedjelju su potvrdili koliko su maštoviti i kreativni, što se može vidjeti i na fotografijama figurica koje su izradili od plastelina koje su nas oduševile, kao i njihova otvorenost, razigranost i nježnost – ispričala nam je Josipa Orečić, voditeljica ovog hvalevrijednog projekta.

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike ''Vrijediš više'' jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

DOWN_01DOWN_02DOWN_03

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: Vrijediš više