Invaliditet nije i ne treba biti nešto što osobu određuje

Invaliditet nije i ne treba biti nešto što osobu određuje

Osoba je mnogo više od invaliditeta, a to naše društvo tek treba prihvatiti.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
28.07.2023 17:00

 

Roditi se s bilo kakvom vrstom ograničenja ili se u takvom stanju naći tijekom života, većinu nas bi preplašilo, obeshrabrilo, možda čak i fizički i mentalno blokiralo. Ipak, mnogi ljudi u takvoj situaciji pronađu snagu za koju do tada nisu ni znali da postoji, i ne samo da ne odustanu od svog života, nego kroz njega postignu velike stvari. Mario Bebek i Maja Popović, kroz vlastito iskustvo govorili su o položaju osoba s invaliditetom u društvu.

"Položaj osoba s invaliditetom u društvu nešto je bolji nego prije otprilike deset godina. Više osoba upisuje fakultete, sveučilišta se prilagođavaju osobama s invaliditetom, profesori se također prilagođavaju studentima s obzirom na njihovu dijagnozu i invaliditet. Nažalost, imamo problem s ostatkom institucija koje još uvijek nisu pristupačne i nisu prilagođene svima, a da bi mi kao društvo bili potpuno inkluzivno, morale bi to i omogućiti. Počevši od kulturnih institucija, obrazovnim ustanovama koje i danas imaju problema s prilazima, bolnički kompleksi, neke ambulante u kojima su doktori na prvom katu, a lift ne postoji. Već je jedna stepenica problem, a kamoli njih sedam", istaknula je Maja Popović.

"Ja bih još istaknuo problem u obrazovnim institucijama u kojima su zaposleni asistenti u nastavi koji nisu dovoljno obrazovani na području rada s osobama s invaliditetom. Primjerice, s osobama s autizmom, Downovim sindromom i sl. Pristup toj djeci drugačiji je nego prema ostaloj djeci koja imaju neke druge poteškoće. Također, razred u kojem se nalaze takva djeca nije navikao ili nije educiran dovoljno o djeci s posebnim potrebama ili s invaliditetom. Tijekom školskog odmora trebalo bi uključiti tu djecu u igre ili zajedničke aktivnosti kako se ne bi osjećali zapostavljeno ili usamljeno – da osjećaju da imaju prijatelje", kazao je Mario Bebek. 

"Jedan od oblika diskriminacija s kojim se susreću osobe s invaliditetom jest i prilika za zapošljavanje. Poslodavci najčešće ne će ni pozvati osobu na razgovor ako stavi u svoj životopis da ima invaliditet, a ako ne stavi, pozvat će ju. Stavlja se etiketa već na temelju izgleda. Tu poslodavci moraju jako paziti da barem pruže priliku osobama s invaliditetom da pokažu svoja znanja i sposobnosti."

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više