Autizam i mentalno zdravlje

Autizam i mentalno zdravlje

U Zagrebu je 27. ožujka održana Prva stručna međunarodna konferencija o autizmu.

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
29.03.2023 14:52

 

Konferencija je plod zajedničke suradnje Udruge za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti – ASK i Saveza udruga za autizam Hrvatske – SUZAH. Ova plemenita konferencija okupila je više od 100 domaćih stručnjaka (psihijatara, psihologa, psihoterapeuta, edukacijskih rehabilitatora i radnih terapeuta), a još ih se 80-ak uključilo mrežnim putem, što potvrđuje važnost ove tematike.

Na konferenciji su obuhvaćene sljedeće teme: 

•    samoozljeđivanje i suicidalne ideacije u autističnih osoba bez intelektualnih teškoća;
•    autistični umor i sagorijevanje (autistic burnout);
•    autistična trauma i prilagodba psihoterapijskih pristupa autističnim osobama bez intelektualnih teškoća.

Kao što se može iščitati iz navedenih tema, središte zanimanja na ključnim je izazovima koji utječu na mentalno zdravlje osoba s autizmom bez intelektualnih teškoća. Također, interdisciplinarnim pristupom istraživane su razne strategije, podrške i pristupi, a sve u svrhu ispravnog adresiranja psihoterapijskih pitanja o mentalnom zdravlju.

Premda su ovdje istaknute osobe bez intelektualnih teškoća, valja istaknuti kako čak 80 % autističnih osoba ima iskustvo mentalnih poteškoća. U skladu s tim, valja nam kao društvu poraditi na prihvaćanju takvih osoba koje se u okolini nerijetko osjećaju neprihvaćeno, odbačeno i napušteno. Uz to, na konferenciji je istaknuto kako je svaka osoba s autizmom različita, ali u životu se susreće s istim izazovima i poteškoćama. Ne možemo autizam promatrati kao monolitan fenomen, već ga moramo razumjeti kao nelinearan spektar koji u sebi nosi bezbroj različitih načina ekspresije.

Ključno je osvijestiti činjenicu kako autistične osobe imaju vlastite osjećaje i potrebe, samo što ih izražavaju drukčije nego većina ljudi. Autizam nije bolest, već predstavlja neurorazvojno stanje, stoga ga, u skladu s tim, nije moguće liječiti.

Ono što je na konferenciji također istaknuto razni su 'mitovi o autizmu', kao što je mit da sve autistične osobe imaju poteškoća u učenju. To dakako nije istina, već govorimo samo o 20 do 30 % osoba s autizmom koje imaju takvih poteškoća. 

Mnoge je šokirala činjenica kako je vrlo brzo porastao broj autističnih osoba u posljednjih dvadeset godina, čak 417 %, što će reći da je omjer 1 : 36. Svakako da ovomu pridonosi i bolja dijagnoza i razumijevanje autističnih osoba, ali i druge okolnosti koje tek trebaju biti predmet rasprave u budućnosti.

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike ''Vrijediš više'' jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više